3krát zdravá pizza: už jste vyzkoušeli domácí květákovou pizzu?
Klasická pizza není zrovna dietní, pokud je ale domácí pizza připravená z kvalitních surovin, může být zdravá. Jak a z čeho připravit domácí pizza těsto, které potěší vaše chuťové pohárky i postavu? Inspirujte se těmito 3 osvědčenými fitness pizza recepty.
Připravte si doma zdravou pizzu
Patříte-li mezi milovníky italské kuchyně, určitě vám učarovala pravá italská pizza. Když jste na cestách, určitě si na ní pochutnáte a možná byste si ji rádi dali i u nás v Čechách. Všechno má ale háček. Kvalitních pizzerií, kde se výtvor alespoň vzdáleně podobá italskému originálu, je u nás jako šafránu. Navíc pizza jako taková se do zdravého jídelníčku příliš nehodí. Jak si dopřát oblíbenou pochoutku, a přitom se nezpronevěřit zásadám zdravé výživy? Cesta je jednoduchá: vyrobte si pizzu doma, vyzkoušet můžete i těsto na pizzu bez kynutí, díky kterému si připravíte opravdu rychlý oběd.
Zdravá fitness pizza: recept, jak na to
I když u nás narazíte na pizzu, jejíž chuť se vyrovná té pravé italské, zpravidla vaše vnitřní já, které si pečlivě hlídá štíhlou linii, nebude zrovna jásat. Proč? Odpověď je nasnadě. Pizza je pokrmem s vysokou kalorickou hodnotou, navíc poměrně tučným. Výživoví poradci doporučují pečivo a výrobky z bílé mouky, kam patří i pizza, omezovat a pokud možno se jim vyhýbat. Jíme jich totiž příliš mnoho a ne nadarmo se říká „moučné břicho“. Jednou z mnoha příčin nadváhy je velmi často právě přílišná konzumace produktů z bílé mouky. Kromě toho do sebe společně s pizzou dostáváte i značnou porci tuků. Bohužel jde většinou o tuky špatné – nasycené, které do zdravého jídelníčku nepatří.
Jestli si ale oblíbenou pochoutku nechcete nechat ujít a přitom byste rádi dodrželi všechna pravidla zdravé výživy, nic vám nebrání v tom upéct si svoji domácí dietní pizzu. Vyzkoušejte tři chutné a zdravé recepty na domácí pizzu na plech, které ocení jak milovníci klasiky, tak ti, co v kuchyni rádi experimentují.
Tip: Vyzkoušejte online kurz hubnutí Zhubni chytře, kde se naučíte, jak si sestavit vyvážený a zdravý jídelníček.
Co dát na pizzu, aby byla dietní?
Chcete-li aby vaše domácí pizza byla zdravá a dietní, zapomeňte na kupovaný kečup, který obsahuje spoustu skrytých cukrů, barviv a konzervantů. Připravte si kečup vlastní nebo zvolte jako podklad rajčata. Pokud nemáte čerstvá, konzervy s rajčaty, které jsou k dispozici celoročně v obchodech, jsou lepší volbou. Jde většinou pouze o rajčata s minimem dalších škodlivých příměsí. Také můžete protlak nahradit bylinkovým pestem domácí výroby.
Chcete-li už použít uzeniny, zvolte dietní kuřecí či krůtí šunku. Kaloricky náročnými uzeninami se spoustou živočišných tuků a konzervačních solí svoji snahu o štíhlou linii nadobro pohřbíte. Náplň je jinak ve vaší režii. Může to být zelenina (na proužky nakrájené papriky), sýry, ale třeba i ryby (kousky olejovek). Záleží jenom na vás. Klasický recept na pizzu, který nikdy nezklame, je pizza Margherita – rajčata, mozzarella a bazalka. Kvalitní mozzarellu už v obchodech najdete.
Pizzu si můžete dopřát i pokud dodržujete keto dietu, receptů je spousta. Vyzkoušet můžete třeba jeden z nejoblíbenějších keto dieta receptů – květákovou pizzu.
Domácí pizza těsto
Jak už bylo řečeno, aby byla pizza zdravá nebo alespoň o něco výživnější, je třeba nahradit klasickou pšeničnou bílou mouku buď její celozrnnou variantou či jinou zdravou alternativou. Ve zdravých výživách, ale i v běžných supermarketech, dnes seženete velký výběr mouk, třeba špaldovou, pohankovou nebo ovesnou. Pizzy se nemusíte vzdát ani když dodržujete jídelníček bezlepkové diety, připravit si ji můžete třeba z kukuřičné nebo rýžové mouky, které jsou přirozeně bez lepku. Případně nemusíte použít žádnou mouku, například květáková pizza je také bez lepku.
Pokud se rozhodnete pro nekynuté těsto na pizzu, hotová bude opravdu rychle. Klasická italská pizza se dělá z kynutého těsta, které už vyžaduje delší čas na přípravu. Ve fitness pizza receptech se ale častěji setkáte právě s nekynutým těstem na pizzu.
Většina lidí doma nemá speciální kámen na pečení pizzy, proto se domácí pizza většinou připravuje na plech. Pokud však patříte mezi opravdové milovníky pizzy, můžete zainvestovat do pizza kamenu, se kterým bude domácí pizza těsto ještě lepší a křupavější.
Domácí celozrnná pizza
Nahradit v receptu na pizzu bílou mouku celozrnnou je nejjednodušší variantou, jak si vyrobit zdravou pizzu a neohrozit běžný zdravý jídelníček. Je to totiž i skvělá relaxace a odpočinek od stresu, což má také na štíhlou linii pozitivní vliv.
Budete potřebovat:
- 300 g celozrnné mouky
- 120 ml vlažné vody
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 4-6 g droždí (můžete ale připravit i variantu bez droždí)
- 2 špetky soli
- Náplň podle vlastní chuti
Na vále si ze všech ingrediencí připravte tvárné těsto. Jakmile přidáte droždí, nechte těsto chvíli nakynout, cca 30-45 minut. Potom už můžete na pomoučněném vále vytvořit placku a zdobit podle vlastní chuti.
Obloženou domácí pizzu vložte na plech. Můžete použít pečicí papír. Zahřejte si troubu na 190 °C a pečte zhruba 20 minut. Jezte teplou pizzu, taková je nejlepší. Tento domácí pizza recept je na 2 větší pizzy.
Malé pizzy z ovesných vloček
Je pro vás klasický pizza koláč moc velký? Připravte si malé zdravé pizzy z ovesných vloček, kterými nahradíte klasickou bílou mouku. Protože se jedná o těsto na pizzu bez kynutí, příprava nezabere moc času a rychlý oběd nebo večeře je hotový.
Budete potřebovat:
- 300 g ovesných vloček
- 4 vejce slepičí
- Sušené bylinky (bazalka, oregano)
- 1 špetka soli
- Náplň podle vlastní chuti
Jemně namleté ovesné vločky smíchejte s vejci a přidejte špetku bylinek podle chuti. Vypracujte tvárné těsto, ze kterého budete vyrábět malá kolečka. Množství by vám bez potíží mělo stačit na 8 malých pizz. I tady můžete plnit dle chuti. Připravte si třeba tuňákovou pizzu kombinovanou s hráškem, kukuřicí a mrkví, šunkovou s rajčaty nebo sýrovou s různými sýrovými kombinacemi. I na tak malém prostoru můžete zkusit třeba čtvero ročních dob – každou z jiného sýra.
Zdravá květáková pizza
Možná jste to do dnešního dne vůbec netušili, ale skvělá zdravá pizza se dá vyrobit i z květákového těsta. Květák je výbornou zeleninou do kuchyně, protože díky své jemné neutrální chuti se dá úspěšně použít do různých pokrmů, jako je například tento fitness pizza recept, ale i další zdravé recepty z květáku, které oceníte, pokud dodržujete třeba nízkosacharidovou dietu pro vegetariány. Jak na květákovou pizzu?
Budete potřebovat:
- 1 ks středně velký květák
- 50 g strouhaného parmezánu
- 50 g strouhané mozzarelly
- 1 vejce slepičí
- 1 špetku sušené bazalky
- 1 špetku sušeného oregana
- 1 špetku soli
- 1 špetku papriky (podle vaší chuti buď sladké, nebo pálivé)
- 1 stroužek česneku
- Hrst černých oliv
- Pár lístků čerstvého špenátu
- Náplň podle vlastní chuti
Květák očistěte a rozkrájejte na kousky, které vložíte do mixéru. Rozmixujte najemno. Chvilku květák povařte, stačí maximálně 4 minuty. Po uvaření ho přesypte na plátýnko nebo čistou utěrku. Svažte do uzlíku a vyždímejte z něj tekutinu. Pokud to neuděláte, bude se vám pizza drobit.
V misce smíchejte rozmixovaný květák s vejcem. Přidejte sůl, prolisovaný česnek, oba sýry (část si jich můžete schovat na posyp) a koření, tedy bazalku, oregano, sůl, papriku a vytvořte směs. Tu navrstvěte v přibližně centimetrové výšce na pečící papír, který můžete zlehka potřít olivovým olejem.
Předehřejte si troubu na 200 °C a pečte asi 15 minut.
Potom navrstvěte další ingredience. Nakonec můžete posypat sýrem a na kolečka pokrájenými černými olivami. Opět pečte cca 5-10 minut, tak, aby se prohřály ingredience a sýr se rozpustil, ale nikoli připekl.
Jakmile vytáhnete pizzu z trouby, můžete posypat čerstvými špenátovými lístky (lístky nepečte, znehodnotil by se obsah vitamínů a ztratily by chuť). Zdravá květáková pizza i další recepty z květáku se hodí do bezmasého jídelníčku a povoluje je i nízkosacharidová dieta pro vegetariány. Květáková pizza je navíc je i bezlepková, můžete ji tak bez starostí zařadit do jídelníčku bezlepkové diety.
Zhubněte efektivně s KetoMix!