5 receptů na zdravé palačinky

Palačinky jsou oblíbenou pochoutkou úplně každého. Mají totiž slanou i sladkou podobu a záleží pouze na Vás, co na základní těsto položíte. Jelikož základní těsto pamatuje období našich babiček a se zdravým stravováním nemá nic společného, nabízíme níže 5 vynikajících receptů na zdravé palačinky, které byste měli rozhodně vyzkoušet.

Palačinky základní těsto

Ingredience

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • balíček vanilkového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • špetku soli
  • rostlinný olej

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience dobře rozmícháme ponorným mixérem na hladkou hmotu. Těsto můžete před smažením nechat chvíli odpočinout, doporučuje se 15 – 30 minut.
  2. Ke smažení palačinek je dobré a vhodné používat pánev s nízkým okrajem a nepřilnavým povrchem.
  3. Palačinky připravujeme na pánvi, Na místo tuku, který nás zásobuj zbytečnými kaloriemi, použijte teflonovou pánev. Rozhodující je rozpálení pánve. Pokud se začne s málo horkou pánvičkou, špatně se uhlídá, aby byly dopečené a nespálené.

Zdravé palačinky na sladko

1. Domácí proteinové palačinky

Proteinové palačinky jsou perfektní položkou pro Váš jídelníček na hubnutí. Tyto palačinky jsou totiž nejen lahodné, bleskově rychlé, ale především neobsahují skoro žádné sacharidy, takže si je můžete dopřát kdykoliv chcete.

Ingredience

  • 1 odměrka proteinu cca 30g
  • 1 celé vejce
  • 50 až 100 ml čisté vody
  • Ovoce dle chuti – například borůvky a banán

Postup přípravy

  1. Celé vajíčko rozklepněte do mísy a přidejte proteinový prášek s vodou. S vodou opatrně! Přidávejte ji podle potřeby, aby vám vzniklo středně husté těsto.
  2. Proteinovo-palačinkové těsto nalijte na pánvičku a opečte z obou stran.
  3. Finální proteinovou palačinku si můžete dochutit a ozdobit dle chuti. Klasika, která vždycky boduje, je sezónní ovoce, mix oříšků a semínek.

Určitě vyzkoušejte také špaldové palačinky s proteinem, které jsou výtečné v doplnění řeckého tvarohu a čerstvého ovoce.

2. Palačinky bez vajec

Vejce nemá na kvalitu těsta v zásadě žádný vliv, jde hlavně o to, že vytvoří krásnou nažloutlou barvu palačinek. Pokud se bojíte experimentovat, vyzkoušejte tento výborný rychlý recept.

Ingredience

  • 1 špetka soli
  • 240 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 1 balení vanilkového cukru

Postup přípravy

  1. Do hladké mouky nalijeme mléko, přidáme vanilkový cukr a špetku soli. Všechno společně ušleháme na jemné těsto, které necháme několik minut odležet.
  2. Palačinky smažíme, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
  3. Palačinky bez vajec nakonec podáváme s tím, co má kdo rád. Pokud se snažíte dodržet zásady zdravé stravy, na místo marmelády, můžete použít nastrouhané jablíčko se skořicí a chia semínky. Jsou vynikající.

3. Palačinky z pohankové mouky s ovocem a jogurtem

Pohanková mouka má sytou, zajímavou barvu i chuť, která obzvlášť vynikne v těchto lahůdkových palačinkách. Namísto zmrzliny použijte jogurt doplněný o oblíbené ovoce a zdravé palačinky jsou na světě.

Ingredience

  • 140 g pohankové mouky
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 g bílého jogurtu
  • 250 g ovoce: borůvky
  • 2 lžíce medu
  • mletá skořice
  1. V míse smíchejte mouku s mlékem, vejci a citronovou kůrou. Tekuté těsto nechte chvíli odpočinout v chladu.
  2. Poté zlehka pomažte pánev olejem a palačinky opékejte z obou stran dozlatova.
  3.  Na talíři ozdobte ovocem, jogurtem, medem a dochuťte mletou skořicí.

Palačinky na slano

4. Zdravé celozrnné palačinky se špenátem a sýrem

Ingredience

  • 1/4 l mléka
  • 2 vejce
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • eidam
  • listový špenát
  • cibule, česnek, sůl
  • špetka soli

Postup přípravy

  1. V mléce vyšleháme vejce se špetkou soli a poté přidáme mouku. Šleháme do hladké konzistence a následně dáme na chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme špenát. Na troše oleje si zpěníme cibulku, česnek a přidáme listový špenát. Chvíli dusíme (pro lepší chuť je možné přidat trochu 12% smetany či kousek másla) a dochutíme solí a pepřem.
  3. Po upečení potřeme palačinky špenátem a zabalíme. Pro zvýšení podílu bílkovin můžeme přidat orestované kuřecí maso, případně do palačinky zabalit šunku nebo sýr.

5. Výborné bezlepkové palačinky plněné šunkou, lučinou a cibulkou

Lepek a kravské mléko patří k nejrozšířenějším potravinovým alergenům. Vykouzlete si báječné slané palačinky bez použití mouky.

Ingredience

  • 1 – 2 dl vody
  • 220 g bezlepkové mouky
  • 4 ks vejce
  • 4 lžíce másla
  • 500 ml sojového mléka
  • Špetka soli

Na náplň

  • 150 g šunky
  • 4 jarní cibulky
  • 100 g lučiny
  • 5 středně velkých žampionů
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Bezlepkovou mouku prosejeme a vsypeme do mísy. Přidáme sůl, rozpuštěné máslo, rozšlehaná vejce a dobře promícháme.
  2. Po troškách vléváme sojové mléko a zašleháváme. Těsto na palačinky by mělo být lité, proto podle potřeby vléváme vlažnou vodu, až získáme tu pravou konzistenci. Záleží na druhu použité mouky i mléka. Bezlepkové těsto necháme asi 15 minut odležet.
  3. Nyní si připravte náplň.
  4. Jarní cibulky nasekejte nadrobno, šunku nakrájejte na kousky a žampiony na plátky. V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibulku, krátce opečte a pak vmíchejte houby a šunku. Vše ještě chvíli opékejte, stáhněte z ohně a vmíchejte lučinu.
  5. Směs osolte, opepřete a nechte vychladnout.

Pokud hledáte další inspiraci, receptů na palačinky je opravdu mnoho. S chutí do toho.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.