5 zdravých obědů a letní večeře do tropických teplot
Jaká je ideální letní večeře? A co si připravit k obědu, když za oknem vládnou tropické teploty? Vyzkoušejte zdravé recepty s mezinárodním věhlasem, které nezaberou mnoho času na přípravu a neohrozí ani štíhlou linii.
Saláty
Velmi dobré jsou ovocné saláty nebo nejrůznější vydatná smoothie. Pro letní oběd nebo i zdravou večeři jsou ale lepší saláty z čerstvé zeleniny. Jsou lehké, chutné a zdravé. Zelenina například v kombinaci s rybami je pro letní večeře skvělou volbou. Vyzkoušejte proto lehký těstovinový salát s tuňákem.
Opečená zelenina jako příloha
Pokud vám už čerstvá zelenina leze krkem, není nic jednoduššího než rozpálit zahradní gril a připravit si ke kousku kvalitního masa teplou opečenou zeleninu s nádechem Provence. Pochutnejte si na klasickém přírodním steaku (kuřecím, krůtím, rybím nebo kvalitním hovězím) a k němu si připravte skvělý francouzský pokrm Ratatouille. Ratatouille je úžasný rychlý recept, který se hodí k masům, k tofu nebo i samotná či s kouskem opečené bagetky.
Těstovinový salát s tuňákem
Ingredience:
- 300 g vašich oblíbených těstovin (ideálně celozrnných)
- 3 rajčata
- 1 salátová okurka
- 1 velká paprika
- 1 kelímek bílého jogurtu
- 1 plechovka tuňáka (případně čerstvý steak z tuňáka)
- 2 jarní cibulky
Postup:
Těstoviny uvařte a nechte vychladnout. Veškerou zeleninu očistěte, omyjte a pokrájejte na menší kousky. Smíchejte zeleninu s těstovinami, bílým jogurtem a tuňákem. Dochuťte a dejte vychladit do lednice.
Ratatouille
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 větší lilek
- 1 cuketka
- 2 větší různobarevné papriky
- 4 čerstvá rajčata
- 1 stroužek česneku
- provensálské bylinky
- olivový olej
Postup:
Mouku a jogurt smíchejte dohromady, přidejte pár lžic olivového oleje a špetku soli. Vše dobře promíchejte rukama v hladké těsto tak, aby nelepilo. Na trošce olivového oleje osmahněte pokrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte špenát. Když je špenát hotový dochuťte podle libosti, smíchejte s cottage sýrem a vmíchejte rozšlehaná vajíčka. Těsto vyválejte podle kulaté formy (můžete použít i dortovou). Formu vymažte, narovnejte do ní těsto a přidejte náplň. Slaný koláč pečte na 180° asi půl hodiny.
Studené polévky
Studené polévky jsou plné zeleniny, takže vám dodají spoustu živin a bohatých vitamínů. Velmi oblíbená je tradiční studená španělská polévka Gazpacho, která osvěží v průběhu celého horkého dne, ne jen jako letní večeře. Málokdo ale zná také lahodnou litevskou studenou polévku Šaltibarščiai. Zde je její recept.
Šaltibarščiai
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 1 velká řepa (předem uvařená ve slupce)
- 1 l kefírového mléka
- 2 natvrdo uvařená vejce
- 1 svazeček kopru
- 1 jarní cibulka
- 2 střední brambory (předem uvařené ve slupce nebo pečené)
Postup:
Předem uvařenou řepu (můžete použít případně i nakládanou) oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Také okurku nastrouhejte na hrubo. Kopr drobně posekejte a cibulku nakrájejte na malá kolečka. Vše smíchejte s kefírem, okořeňte podle chuti a dejte do lednice vychladit. Při podávání ozdobte rozkrojeným vajíčkem. Jako přílohu podávejte brambory.
Sendviče a bagetky
Obložené pečivo může být skvělou variantou lehkého letního oběda nebo letní večeře. Zvlášť když zvolíte celozrnné pečivo. Během několika minut můžete vykouzlit skvělé letní sendviče nebo bagetky, do kterých můžete dát v podstatě cokoliv podle své chuti. Nemáte inspiraci, jak pečivo obložit? Podívejte se, jak je to snadné!
Bagetka v caprese stylu
- 1 celozrnná bageta
- 1 balení tvarohového sýra (např. Lučina)
- 1 mozzarella
- 1 velké čerstvé rajče
- hrst salátu (např. rukola nebo polníček)
- hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
Postup:
Čerstvou bagetu překrojte napůl a každou polovinu zlehka potřete tvarohovým sýrem. Obložte salátem s bazalkou. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kolečka a přidejte je na salát. Na závěr můžete lehce pokapat olivovým olejem a zlehka přisolit.
Slané koláče
Slané koláče, neboli quiche, pomalu získávají na popularitě. Jejich výhodou je, že se jejich základní recept dá dobře připravit v mnoha obměnách, takže si každý mlsoun přijde na své. Křehké těsto (ideálně celozrnné) této francouzské pochoutky lze naplnit nejrůznějšími ingrediencemi, které zrovna doma máte. Neměli byste zapomenout na vaše oblíbené bylinky, které celý recept pozvednou o level výš. Slané koláče se hodí ne jen jako lehká letní večeře, ale po vychladnutí se dají zbalit s sebou na výlet nebo do práce.
Lehký špenátový koláč
Na křehké těsto:
Ingredience:
- 200 g celozrnné mouky
- 1 kelímek bílého jogurtu
- olivový olej
- sůl
Náplň koláče:
- 1-2 balíčky baby špenátu
- 2 kelímky cottage sýru
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
Postup:
Smíchejte všechny ingredience na těsto, které po jeho zpracování nechejte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Na olivovém oleji si zpěňte cibulku společně s česnekem, přihoďte omytý babyšpenát a po pár minutách vyklepněte vejce. Směs nechte vychladnout, dochuťte oblíbenými bylinkami, smíchejte se sýrem cottage a naplňte směsí dortovou formu, kterou si vyložíte připraveným těstem. Pečte cca 30 minut na 180 stupňů.