Nejlepší fazolová pomazánka recept

Ingredience na 1 porci

Fazole400 g
Olej olivový20 ml
Česnek2 stroužky
Citrónová šťáva čerstvá10 g
Kmín2 špetky
Koření paprika mletá2 špetky
Sůl2 špetky
Pepř2 špetky

Fazolová pomazánka recept

1

V mixéru smíchejte vařené černé fazole, olivový olej, česnek, citronovou šťávu, mletý kmín a mletou sladkou papriku.

2

Mixujte všechny ingredience, dokud nezískáte hladkou a krémovou konzistenci. Můžete přidat trochu vody nebo dalšího olivového oleje, pokud je potřeba, aby se dosáhlo požadované konzistence.

3

Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Případně můžete přidat čerstvé bylinky, jako je petržel nebo koriandr.

4

Pomazánku přendejte do mísy a uložte do chladničky na minimálně 30 minut, aby se chutě propojily a pomazánka zhoustla.

5

Servírujte.

Fazolová pomazánka recept poslouží jako chutná obměna večeře. Řeč je o výživném pokrmu připravovaném z vařených fazolí, který je vhodný také pro vegetariány či vegany. Rostlinná alternativa, kterou tato nejlepší fazolová pomazánka je, nejlépe chutná na domácím chlebu z trouby či domácí bagetě. Pokud k pomazánce z fazolí a čerstvému domácímu chlebu z trouby přidáte i nějakou tu zeleninou, zasloužíte se o vyváženou večeři vhodnou pro celou rodinu.

Varianty pomazánky z fazolí

Fazolová pomazánka recept nabízí mnoho variant, přičemž ta finální záleží zejména na strávnících. Mezi vyhledávané druhy nejlepší fazolové pomazánky na domácí bagetu patří:

  1. Základní fazolová pomazánka: jednou z nejsnazších a zároveň nejoblíbenějších verzí je ta, v níž se smíchají fazole s olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem, solí a pepřem, případně bylinkami.
  2. Fazolová pomazánka s avokádem: tato krémová varianta kombinuje fazole s avokádem společně s olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem, koriandrem, pálivými papričkami a solí s pepřem.
  3. Mexická fazolová pomazánka: fazole, rajčata, cibule, jalapeño papričky, limetková šťáva, koriandr a několik druhů koření vytvoří pikantní mexickou fazolovou pomazánku.
  4. Fazolová pomazánka s tahini: přidání tahini, tedy sezamové pasty, do fazolové pomazánky zlepší její strukturu i chuť. Přimíchat se také opět může i olivový olej, citronová šťáva, česnek, sůl a pepř.
  5. Fazolová pomazánka s bylinkami: čerstvé bylinky, jako je petrželka, bazalka nebo koriandr dodají fazolové pomazánce z konzervy aromatickou chuť. Zmíněné bylinky se dají smíchat nejen s fazolemi, ale také s olivovým olejem, citronovou šťávou, česnekem a kořením dle vlastního výběru.

Experimentovat se však dá i podle vlastního uvážení, obdobně jako u jiných pomazánek.

Jak se dá využít pomazánka z červených fazolí?

Pomazánka z fazolí je velmi univerzálním pokrmem, který se dá nejen připravit na několik způsobů, zároveň je možné ji také na mnoho způsobů využít. Nejoblíbenější je samozřejmě konzumace mexické fazolové pomazánky společně s čerstvým pečivem. Efektivně tak pomazánka poslouží jako rychlá večeře nebo svačina do práce či školy. Taktéž se ale dá pomazánka z červených fazolí využít pro dip nebo dresink vhodný k zelenině, obdobně jako česnekový dresink, který se taktéž setkává s velkým úspěchem. Navíc je česnekový dresink rychlý na přípravu, a tak se jej rozhodně vyplatí také vyzkoušet. Někteří si také pomazánku přidávají jako náplň do sendvičů či tortill. V neposlední řadě je oblíbená fazolová pomazánka z konzervy jako náplň do paprik či rajčat.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 149.55 Kj

Bílkoviny0.53 g
Sacharidy1.85 g
Tuky1.02 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina0.06 g
Vápník0.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.