Recept na nejlepší banánový dort

Ingredience na 1 porci

Banán500 g
Citrónová šťáva čerstvá30 g
Mouka hladká240 g
Jedlá soda1 lžička
Sůl1 špetka
Máslo115 g
Cukr bílý200 g
Vejce4 kusy
Vanilkové aroma10 ml
Mléko polotučné240 ml
Ořechy vlašské1 hrst
Rozinky50 g
Máslo115 g
Cukr hnědý třtinový200 g
Mléko polotučné60 ml
Vanilkové aroma5 ml

Banánový korpus postup

1

Předehřejte troubu na 175 °C, vymažte a vysypte moukou formu na dort.

2

Rozmačkejte zralé banány vidličkou a smíchejte je s citronovou šťávou.

3

Ve velké míse prosejte mouku, jedlou sodu a sůl. V další míse ušlehejte změklé máslo a cukr, dokud směs nebude krémová.

4

Postupně přidejte vajíčka, jedno po druhém, a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.

5

Postupně přidávejte suché ingredience, banánovou směs a mléko do směsi s máslem a cukrem. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.

6

Pokud použijete vlašské ořechy a rozinky, přidejte je do těsta a opatrně promíchejte.

7

Vlijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě po dobu přibližně 45-55 minut nebo dokud dort nebude zlatě hnědý.

Glazura na banánový dort postup

1

V hrnci na středním ohni smíchejte máslo, hnědý cukr, mléko a vanilkový extrakt. Vařte a míchejte asi 2-3 minuty, dokud směs nezhoustne.

2

Po vyjmutí dortu z trouby jej přelijte horkou glazurou. Nechte dort vychladnout a glazuru ztuhnout.

3

Nyní tento nejlepší banánový dort můžete nakrájet a podávat.

Banánový dort, jinak nazývaný jako kubánský dort, je ve světe známý pod španělským označením: „Torta de Plátano.“ Tento tradiční recept je oblíbený na Kubě, ale jeho vynikající chuť a jednoduchost přípravy ho učinily populárním banánovým dezertem po celém světě. Díky tomu, že se v dortu nachází banány, je banánový korpus krásně vláčný. A v doplnění osvěžující domácí ledové kávy se jedná o oblíbenou odpolední svačinu.

Zajímavosti o kubánském dortu

Tento dezert má kořeny na Kubě, kde je banán jednou z hlavních plodin. Častokrát se tu tak kromě pečeného kubánského dortu připravují v různých provedeních nepečené banánové dorty nebo jednoduché banánové dorty s karamelem. Je oblíbeným pokrmem na různých oslavách a rodinných sešlostech. Banány přidávají do tohoto dortu sladkou a ovocnou chuť, která ho odlišuje od klasických dortů, jako je například dort Sacher. Oproti tomuto banánovému dezertu má dort Sacher původ značně blíž, a to ve Vídni. Existuje mnoho variací nejlepšího kubánského banánového dortu. Lidé jej často přizpůsobují svým preferencím tím, že přidávají ořechy, rozinky, nebo dokonce kokosovou polevu.

Tipy na servírování banánového dezertu

Ať už kubánský dort nebo kterýkoliv jiný banánový dezert, jako je jednoduchý banánový dort s karamelem či banánový krém do dortu z čokolády, je vynikající se šálkem kávy, horkou čokoládou nebo s kakaem. Přidat můžete na vrch banánového dortu plátky banánů, ořechy nebo čerstvé ovoce pro atraktivnější vzhled. Nejlepší banánový dort je pak pro mnohé s domácí zmrzlinou, tu volte ideálně vanilkovou. V případě, že si chcete vylepšit jednoduchý banánový dort s karamelem, připravte si karamelovou domácí zmrzlinu a zákusek s ní doplňte.

Recept na tento dort je relativně jednoduchý, což z něj činí skvělou volbu pro pečení doma. Variabilita tohoto banánového dezertu vám umožňuje přizpůsobit jej svým chuťovým preferencím a chuť si tak vychutnat na maximum. Ať už tento dort připravíte pro svou rodinu, přátele nebo na speciální příležitost, můžete si být jisti, že zanechá pozitivní dojem.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 741.8289 Kj

Bílkoviny8.43 g
Sacharidy5.25 g
Sacharidy z cukrů1.11 g
Tuky13.12 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.6 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.6 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.64 g
Sodík0.07 g
Vápník7.03 g
Gi70.3

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.