Bramborový guláš


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Česnek1 stroužek
Kuřecí vývar1000 ml
Brambory100 g
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Kmín1 špetka
Koření paprika mletá1 špetka
Norimberská klobáska (100g)1 kus
Majoránka1 špetka
Olej slunečnicový1 lžíce

Guláš je v české kuchyni klasika, najít však ten správný recept na guláš může trvat. Základem dobrého guláše je kvalitní klobása, popřípadě jiný druh masa. Klobásou však rozhodně nic nezkazíte, naopak. Neodmyslitelně ke guláši patří také cibule, trocha česneku, majoránka a k bramborovému guláši samozřejmě brambory. Právě brambory kromě jiného totiž obsahují pro tělo potřebný draslík a vitamín C. Množství vitamínu C je ovlivňováno tím, jak dlouho se vaří brambory, ale vliv má také to, jestli je vaříme ve slupce nebo oloupané.

Brambory ale nejsou jediným zdrojem přínosných látek mezi ingrediencemi na bramborový guláš. Velmi zdravý je například i česnek. Kromě jiného česnek snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak. Česneku se také často přezdívá přírodní antibiotikum, a to oprávněně. Má příznivý vliv na průběh nachlazení i dalších nemocí.

Bramborový guláš nepatří mezi typická fitness jídla, ale dopřejete-li si jednou za čas odlehčenou verzi k víkendovému obědu, rozhodně vám neuškodí. Dbejte však na výběr kvalitních surovin, především klobásy s vysokým obsahem masa.

Nejprve si nakrájejte cibuli a nechte ji zezlátnout na rostlinném oleji. Pak přidejte kousek domácí klobásy (popřípadě kvalitní kupované) a zaprašte sladkou paprikou. Zalijte vývarem, přidejte pokrájené brambory a nechte povařit zhruba 15 minut. Dochuťte trochou majoránky, kmínem, solí, pepřem a prolisujte česnek. Malou část guláše rozmixujte tyčovým mixérem a zamíchejte zpět, krásně tak guláš zahustíte.

Máte-li hotový guláš, recept stačí doplnit o domácí žitný chléb, případně kváskový chléb jako přílohu. Vhodné je v podstatě jakékoliv domácí pečivo.

Pokud máte rádi guláše, můžete si také zkusit připravit segedínský guláš. Ten je jedinečný svou chutí i ingrediencemi. Základní složkou segedínského guláše je totiž kysané zelí. To je v kombinaci z vepřovou plecí a kořením opravdu vynikající. Navíc zelí obsahuje spoustu vitamínů a vlákniny. Segedínský guláš tak může být vhodnou variantou například k nedělnímu obědu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 1996.803 Kj

Bílkoviny15.34 g
Sacharidy10.49 g
Sacharidy z cukrů6.01 g
Tuky32.32 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.04 g
Vláknina3.01 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Celer a výrobky z něj
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.