Výborná fazolová polévka s klobásou recept

fazolová polévka

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule1 kus
Česnek1 stroužek
Sůl5 špetek
Pepř1 špetka
Ocet1 ml
Bobkový list2 kusy
Koření nové1 lžička
Vepřová klobása100 g
Máslo ghee10 g
Fazole bílé120 g

Fazolová polévka postup

1

Fazole propláchneme a necháme je přes noc namočené. Pokud máme fazole z konzervy, tento krok můžeme přeskočit. Cibuli nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka. Na polévkové lžíci rozpáleného ghee v hrnci osmahneme.

2

Cibuli nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka. Na polévkové lžíci rozpáleného ghee v hrnci osmahneme.

3

Poté přidáme fazole, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme utřený česnekem a kapku octa. Nakonec přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme do změknutí fazolí.

Fazolová polévka s klobásou je rychlá, hutná, výborná polévka, která snadno zasytí. Kdo má doma hodně luštěnin a neví co s nimi, může vyzkoušet také další luštěniny recepty, je jich nepřeberné množství. Receptů na fazolovou polévku je také spousta, nicméně se často liší v základní surovině. A to v samotných fazolích.

Jaký je v nich vlastně rozdíl? Jednotlivé druhy fazolí se liší především podle barvy. Obecně platí, že čím tmavší barva fazolí, tím intenzivnější chuť. Neexistuje tedy žádné pravidlo, jaké fazole patří do fazolové polévky. Záleží na každém, jak výraznou chuť polévky si přeje. Koupit se dají fazole suché, takové je ale třeba před přípravou fazolové polévky s klobásou na noc namočit. Jinak by je bylo třeba zbytečně dlouho vařit. Kdo si chce zjednodušit práci, může použít fazole v konzervě.

Jak vybrat uzeninu na fazolovou polévku s uzeninou? Samozřejmě opět dle chuti. Dobrá bude jakákoliv libová klobása, například vepřová. Kdo preferuje studentskou verzi fazolové polévky, může použít třeba párek nebo šunku. Uzenina je ve fazolové polévce proto, že dodá další rozměr chuti a další porci proteinů. Vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin v tomto receptu na fazolovou polévku, ale doporučujeme zkontrolovat nutriční hodnoty, aby nedošlo k nadměrné konzumaci bílkovin během jednoho dne.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 304.48 Kj

Bílkoviny1.75 g
Sacharidy12.09 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky1.71 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.63 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.69 g
Vláknina3.08 g
Vápník37.23 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.