Výborná fazolová polévka s klobásou recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 1 kus | |
Česnek | 1 stroužek | |
Sůl | 5 špetek | |
Pepř | 1 špetka | |
Ocet | 1 ml | |
Bobkový list | 2 kusy | |
Koření nové | 1 lžička | |
Vepřová klobása | 100 g | |
Máslo ghee | 10 g | |
Fazole bílé | 120 g |
Fazolová polévka postup
Fazole propláchneme a necháme je přes noc namočené. Pokud máme fazole z konzervy, tento krok můžeme přeskočit. Cibuli nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka. Na polévkové lžíci rozpáleného ghee v hrnci osmahneme.
Cibuli nakrájíme nadrobno, klobásu na kolečka. Na polévkové lžíci rozpáleného ghee v hrnci osmahneme.
Poté přidáme fazole, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a přidáme utřený česnekem a kapku octa. Nakonec přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme do změknutí fazolí.
Fazolová polévka s klobásou je rychlá, hutná, výborná polévka, která snadno zasytí. Kdo má doma hodně luštěnin a neví co s nimi, může vyzkoušet také další luštěniny recepty, je jich nepřeberné množství. Receptů na fazolovou polévku je také spousta, nicméně se často liší v základní surovině. A to v samotných fazolích.
Jaký je v nich vlastně rozdíl? Jednotlivé druhy fazolí se liší především podle barvy. Obecně platí, že čím tmavší barva fazolí, tím intenzivnější chuť. Neexistuje tedy žádné pravidlo, jaké fazole patří do fazolové polévky. Záleží na každém, jak výraznou chuť polévky si přeje. Koupit se dají fazole suché, takové je ale třeba před přípravou fazolové polévky s klobásou na noc namočit. Jinak by je bylo třeba zbytečně dlouho vařit. Kdo si chce zjednodušit práci, může použít fazole v konzervě.
Jak vybrat uzeninu na fazolovou polévku s uzeninou? Samozřejmě opět dle chuti. Dobrá bude jakákoliv libová klobása, například vepřová. Kdo preferuje studentskou verzi fazolové polévky, může použít třeba párek nebo šunku. Uzenina je ve fazolové polévce proto, že dodá další rozměr chuti a další porci proteinů. Vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin v tomto receptu na fazolovou polévku, ale doporučujeme zkontrolovat nutriční hodnoty, aby nedošlo k nadměrné konzumaci bílkovin během jednoho dne.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 304.48 Kj
Bílkoviny | 1.75 g |
Sacharidy | 12.09 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 1.71 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.63 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.69 g |
Vláknina | 3.08 g |
Vápník | 37.23 g |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot