Lilek s čočkou a vejcem

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Vejce1 kus
Rajčata cherry2 hrsti
Cibule červená1 kus
Lilek1 kus
Čočka vařená80 g
Kmín4 špetky
Koriandr mletý1 špetka
Pasta tahini20 g
Máslo ghee8 g
Koriandr nať1 hrst

Na lilek se často hledí jen jako na alternativu masa pro vegetariány. Tím mu ale dost křivdíme, jelikož je výtečný i sám o sobě. Pokud jste pulty s fialovými tykvicemi obcházeli obloukem, nebojte se, vložte je do košíku a připravte třeba tento skvělý recept s červenou čočkou.

 

 

Lilek omyjte, po celém povrchu propíchejte vidličkou a pečte na roštu v troubě na 200°C přibližně 30 minut, aby dobře změknul.

Čočku (ideálně černou) připravte dle návodu na obalu. Lilek rozkrojte a lžící vydlabejte všechnu dužinu, tu nasekejte na jemno (slupku vyhoďte).

 

Na ghí lehce orestujte utřený česnek spolu s kořením. Přidejte loupaná rajčata , čočku a podlijte vodou tak, aby měla směs konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se lehce rozpadla.

Až budou rajčata měkká, přidejte pokrájený lilek, 2/3 nasekaného koriandru a ještě krátce povařte.

 

Na závěr přidejte tahiny, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Čočku ochutnejte a případně ještě dochuťte. Servírujte posypané koriandrem,  s tenkými plátky červené cibule a vejcem naměkko,  nahniličko, ztraceným a nebo i natvrdo, podle vaši chuti.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 706.642 Kj

Bílkoviny9.12 g
Sacharidy11.52 g
Sacharidy z cukrů0.17 g
Tuky7.39 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.18 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.23 g
Vláknina3.1 g
Sodík0.07 g
Vápník0.04 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.