Lilek s čočkou a vejcem
Ingredience na 1 porci
Česnek | 1 stroužek | |
Vejce | 1 kus | |
Rajčata cherry | 2 hrsti | |
Cibule červená | 1 kus | |
Lilek | 1 kus | |
Čočka vařená | 80 g | |
Kmín | 4 špetky | |
Koriandr mletý | 1 špetka | |
Pasta tahini | 20 g | |
Máslo ghee | 8 g | |
Koriandr nať | 1 hrst |
Na lilek se často hledí jen jako na alternativu masa pro vegetariány. Tím mu ale dost křivdíme, jelikož je výtečný i sám o sobě. Pokud jste pulty s fialovými tykvicemi obcházeli obloukem, nebojte se, vložte je do košíku a připravte třeba tento skvělý recept s červenou čočkou.
Lilek omyjte, po celém povrchu propíchejte vidličkou a pečte na roštu v troubě na 200°C přibližně 30 minut, aby dobře změknul.
Čočku (ideálně černou) připravte dle návodu na obalu. Lilek rozkrojte a lžící vydlabejte všechnu dužinu, tu nasekejte na jemno (slupku vyhoďte).
Na ghí lehce orestujte utřený česnek spolu s kořením. Přidejte loupaná rajčata , čočku a podlijte vodou tak, aby měla směs konzistenci řidší kaše. V průběhu vaření bude třeba určitě ještě trochu podlévat. Krátce vše povařte a nebojte se při míchání i čočku narušit, aby se lehce rozpadla.
Až budou rajčata měkká, přidejte pokrájený lilek, 2/3 nasekaného koriandru a ještě krátce povařte.
Na závěr přidejte tahiny, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Čočku ochutnejte a případně ještě dochuťte. Servírujte posypané koriandrem, s tenkými plátky červené cibule a vejcem naměkko, nahniličko, ztraceným a nebo i natvrdo, podle vaši chuti.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 706.642 Kj
Bílkoviny | 9.12 g |
Sacharidy | 11.52 g |
Sacharidy z cukrů | 0.17 g |
Tuky | 7.39 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.18 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Cholesterol | 0.23 g |
Vláknina | 3.1 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.04 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot