Tomatová polévka s pohankou
Ingredience na 1 porci
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 5 ml | |
Cibule červená | 0.5 kusy | |
Oregano drcené | 4 špetky | |
Pohanka | 60 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 2 špetky | |
Rajčata | 4 kusy | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
Zeleninový vývar | 300 ml | |
Citronová kůra čerstvá | 5 g | |
Koriandr nať | 1 hrst |
Pohanka je přirozeně bezlepková obilovina, která má příjemně oříškovou chuť. V našich končinách bývala tradiční surovinou a dnes se k ní znovu vracíme. Je nejen zdravá, ale i velmi chutná.
Na oleji nechte zesklovaťet na plátky nakrájenou červenou cibuli. Po chvilce přihoďte spařená a nakrájená rajčata a pohanku. Rajčata použijte velká, popřípadě v zimních měsících, kdy nejsou chuťově dobrá, můžete použít ta plechovková (500g).
Posypte oreganem a zalijte vývarem. Pod pokličkou nechte probublávat cca 20 minut, dokud pohanka není měkká. Poté dochuťte solí, citrónovou šťávou a kůrou a prolisujte česnek. Chvíli před koncem vaření přidejte ještě čerstvý koriandr.
Při servírování polévku posypte tenkými plátky červené cibule a čerstvým koriandrem, zakápnutou olivovým olejem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 232.2413 Kj
Bílkoviny | 1.56 g |
Sacharidy | 7.17 g |
Sacharidy z cukrů | 0.54 g |
Tuky | 1.28 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.99 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 2.02 g |
Sodík | 0.05 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot