Pečená dýně se salátkem
Ingredience na 1 porci
Rajčata cherry | 1 hrst | |
Cibule červená | 0.25 kusy | |
Ořechy vlašské | 0.25 hrsti | |
Dýně hokkaido (po tepelné úpravě) | 100 g | |
Paprika červená | 0.5 kusy | |
Salát římský | 100 g |
Na rozdíl od klasických druhů dýní má dýně Hokkaido v kuchyni rozmanité využití. Kdo má dýni spojenou pouze s kompoty či džemy, bude dost možná mile překvapen, jaké delikátní, rychlé a také levné pokrmy lze z dýně Hokaido připravit.
Nejraději máme dýni Hokkaido pečenou s čerstvou zeleninou, recept určitě vyzkoušejte.
Dýni omyjte (nemusí se loupat) odkrojte vrchni a spodní část, rozkrojte na půlky a vydlabejte semínka. Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Očistěnou dýni si pokrájejte na zhruba 1.5 cm široké plátky. Ty rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem a decentně posolte.
Po zhruba 30 minutách dýni zkontrolujte a jestli jě měkká, tak ji vytáhněte. Posypte ji ještě solí podle chuti a provensálským kořením.
K takto upečené dýni si připravte ještě lehký zeleninový salátek. My nedáme dopustit na kombinaci lokálních surovin – salát, rajčata, papriky, okurky, červená cibule a dále podle chuti!
Oblíbenou zeleninu omyjte, pokrájejte na kousky a promíchejte s olejem, provensálským kořením, solí, pepřem a citr. šťávou.
Na talíř rozprostřete zeleninový salátek a na něj kousky dýně, zakápněte olivovým olejem, případně vyzkoušejte štýrský dýňový olej, a posypejte čerstvou petrželkou a vlašskými oříšky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 517.848 Kj
Bílkoviny | 4.17 g |
Sacharidy | 11.08 g |
Tuky | 9.21 g |
Vláknina | 3.64 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
Graf nutričních hodnot