Salát z černé čočky

Ingredience na 1 porci
Rajčata sušená | 10 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Cibule šalotka | 1 kus | |
Ořechy vlašské | 0.5 hrsti | |
Paprika červená | 0.5 kusy | |
Paprika žlutá | 0.5 kusy | |
Čočka vařená | 50 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Petržel nať | 5 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
Sýr parmazán strouhaný | 10 g |
Bílkoviny není nutné brát jen z masa, luštěniny jsou taky jejich vynikajícím zdrojem. Teplý salát je skvělý jen tak, jako hlavní jídlo, ale uplatnění najde i jako příloha. Doporučujeme použít černou čočku Belugu, která je uvařená za chvíli a v salátu se nebude rozpadat. Pokud nemáte rádi čočku a chcete si dopřát lehký bezmasý salát, zkuste tento salát z čínského zelí s tofu.
Čočku propláchněte, zalijte dle návodu vodou a vařte asi 20 minut doměkka. Čočku slijte a dejte stranou.
Mezitím na pánvi nechte krátce nasucho opražit ořechy.
Na oleji nechte zesklovatět na plátky nakrájenou šalotku a na drobné kostičky nakrájené papriky. Přidejte nasekaná sušená rajčata a vše opékejte ještě přibližně 5 minut.
K zelenině přidejte čočku, přidejte šťávou z citronu a společně opékejte dalších 5 minut, až se chutě propojí a tekutina ze zeleniny a citronu odpaří.
Hotový salát podle chuti osolte, opepřete, vmíchejte nadrobno nasekanou petržel, ořechy a hoblinkami parmazánu.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 636.781 Kj
Bílkoviny | 5.45 g |
Sacharidy | 15.91 g |
Sacharidy z cukrů | 0.16 g |
Tuky | 10.57 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Vláknina | 5.67 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot