Recept na vánoční marokánky jako z cukrárny

Ingredience na 1 porci

Voda čistá0.06 litry
Mandle loupané celé25 g
Rozinky25 g
Olej slunečnicový0.5 lžíce
Cukr hnědý třtinový12 g
Mouka špaldová celozrnná30 g

Postup marokánky

1

V kastrůlku si opražte špaldovou mouku a poté ji zalijte vodou.

2

Společně povařte a nakonec vmíchejte cukr, slunečnicový olej, nasekané mandle a rozinky.

3

Poté plech s marokánkami dejte péct do trouby asi na 15 minut.

4

Upečené marokánky namočte v rozehřáté kvalitní čokoládě.

Přinášíme vám recept na vánoční marokánky jako z cukrárny, které si vás podmaní svojí čokoládovo-ovocnou chutí. Marokánky jsou tradiční cukrovinkou arabských zemí. Ačkoli se jedná o pamlsek, můžeme i marokánky připravit ve zdravější variantě vhodné při dietách. Oříšky například prospějí vašim nervům, celozrnná špaldová mouka zase dodá potřebné živiny. Stejně tak je možné pečení cukroví ve zdravější formě u spousty dalších tradičních receptů.

Podrobný recept na marokánky

Nejdříve si v kastrůlku opražte špaldovou mouku a poté ji zalijte vodou. Společně povařte asi 10 minut a nakonec vmíchejte cukr, slunečnicový olej a hrubě nasekané mandle a rozinky.

Troubu si předehřejte na cca 200 °C, než se vyšplhá na určenou teplotu, vyložte si plech pečicím papírem, který následně pokladete vytvarovanými placičkami. Poté dejte plech s marokánkami péct asi na 15 minut.

Upečené marokánky můžete namáčet v rozehřáté kvalitní čokoládě a chcete-li dietnější verzi, velmi chutná je i karobová poleva. Chutná podobně jako kakao, ale obsahuje mnohem méně cukru.

Marokánky jako z cukrárny a bezlepková vánočka

Pokud byste chtěli kromě marokánek a celkově vánočního cukroví vyzkoušet i nějaký jiný, osvědčený recept. Bezlepková vánočka by mohla být to pravé. Jedná se o zdravé i chutné pečení a navíc bez výčitek. Kromě mouky je v bezlepkové vánočce zaměněn i druh cukru, místo klasického bílého využijete hnědý třtinový.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 329.1249 Kj

Bílkoviny0.38 g
Sacharidy2.54 g
Sacharidy z cukrů0.04 g
Tuky0.58 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.04 g
Vláknina0.16 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.