Pohankové perníčky
Ingredience na 1 porci
Máslo | 15 g | |
Vejce | 1 kus | |
Med včelí (7 g) | 1 lžička | |
Mouka pohanková | 60 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 3 g | |
Perníkové koření | 1 špetka |
Pohanka je přirozeně bezlepková a tento recept je tudíž vhodný při celiakii, alergii na lepek a vůbec pro každého, kdo má rád zdravé mlsání.
Nejdříve si v míse smíchejte všechny sypké suroviny, tedy pohankovou mouku, prášek do pečiva a podle chuti perníkového koření.
V jiné misce si ušlehejte změklé máslo s medem. Poté do krému zašlehejte také vejce a postupně přisypávejte smíchané sypké suroviny.
Vypracujte kompaktní hladké těsto a nechte ho alespoň hodinu odležet v lednici. Po odležení vyválejte z těsta 3 mm silný plát a vykrajujte různé tvary.
Pečte v troubě na 170° asi 10 minut. Hotové perníčky můžete zdobit podle libosti nebo je jíst samotné.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 486.1403 Kj
Bílkoviny | 6.3 g |
Sacharidy | 7.14 g |
Tuky | 6.28 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.06 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.02 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.05 g |
Gi | 65 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot