Linecké cukroví pro vegany

Ingredience na 1 porci

Meruňková marmeláda 70% ovoce1 g
Vanilkový pudink0.25 balení
Citrónová šťáva čerstvá1 g
Citronová kůra čerstvá1 g
Mouka špaldová50 g
Škrob kukuřičný1 g
Vanilkový lusk0.25 kusy
Alsan10 g

Tradiční linecké cukroví, v upravené verzi pro vegany. 🙂

 

Ve velké míse smíchejte mouku, škrob, puding a citrónovou kůru. Potom přidejte trochu citrónové šťávy, povolené rostlinné máslo a rukama vypracujte hladké těsto. Těsto nechte nejméně hodinu (ideálně přes noc) odpočinout v lednici.

 

Troubu předehřejte na 160°C. Připravené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na placku tlustou cca 2 – 3 mm. Vykrajujte tvary, které následně vyrovnáte na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 15 minut – průběžné sledujte, jestli cukroví nehnědne.

 

Vychladlé kousky k sobě slepte oblíbenou marmeládou a nebojte se experimentovat, nemusí to být pouze klasická rybízová marmeláda na linecké.

Skladujeme v uzavřené nádobě.

 

Při pečení se držte grámáží viz. níže! 

Na 1 dávku cukroví budete potřebovat:

250 g hladké špaldové mouky

160 g rosltinného másla

1 polévkovou lžíci vanilkového pudingu

špetka vanilky z lusku

1 lžička kukuřičného škrobu

2 čajové lžičky citrónové kůry

2 čajové lžičky citrónové šťávy

kvalitní marmeládu

Další linecký tip: linecký koláč s jablky

Linecký koláč s jablky je zástupcem tradičních rakouských dezertů. S velkou oblibou se však linecký jablečný koláč setkává i na našem území. Kromě jablek můžete do lineckého koláče použít i hrušky. V Rakousku se linecký jablkový koláč příležitostně plní i marmeládou a mandlovými plátky. Tento recept bez marmelády je však o něco kaloricky přijatelnější. Původ lineckého receptu na koláč s jablky sahá do druhé poloviny 17. století.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 659.566 Kj

Bílkoviny0.34 g
Sacharidy36.54 g
Sacharidy z cukrů0.43 g
Tuky0.84 g
Vláknina0.01 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.