Hráškový hummus
Ingredience na 1 porci
Česnek | 0.5 stroužky | |
Hrášek čerstvý | 50 g | |
Olej olivový | 1 ml | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 1 g | |
Cizrna ve slaném nálevu | 40 g | |
Pasta tahini | 10 g |
V arabské kuchyni je cizrna takřka nepostradatelná a recept na pikantní pastu – hummus, je naprostou klasikou. Ochucujte dle libosti. V základu by ale nikdy neměly chybět čerstvé bylinky, kvalitní olej, česnek, římský kmín, hladce prošlehaná cizrnová pasta a limetková nebo citrónová šťáva!
Druhů hummusu existuje celá řada – se sušenými rajčaty, s olivami, s mrkví apod. Dnes si ukážeme pestrou jarní variantu ne tak kořeněného hummusu – hráškového hummusu!
- Všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka.
- Pokud bude směs příliš hustá, zřeďte ji pár lžícemi vody oleje, nebo tahini pasty. Tahini pastu do hummusu přidávejte od 1PL dál společně s olejem podle požadované hustoty.
- Hummus okořeňte česnekem, citr. šťávou, solí a pepřem.
- Pomazánka se skvěle hodí k čerstvé nakrájené zelenině, celozrnnému pečivu, tortillám a nebo jako dresink do salátů.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 101.042 Kj
Bílkoviny | 0.65 g |
Sacharidy | 1.74 g |
Sacharidy z cukrů | 0.01 g |
Tuky | 1.55 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 0.11 g |
Vápník | 0.01 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot