Batátový krém


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Cibule0.5 kusy
Česnek0.5 stroužky
Olej olivový1 ml
Ořechy vlašské0.25 hrsti
Chilli paprička0.25 kusy
Sůl1 špetka
Pepř1 špetka
Lučina25 g
Koření kari1 špetka
Brambory batáty vařené bez slupky80 g
Koriandr nať0.5 hrsti

Všimli jste si v supermarketech těch podivných velkých načervenalých brambor? Pokud už jste se s nimi někdy setkali, tak asi víte, že mají zářivě oranžovou barvu, což způsobují v nich obsažené karotenoidy. Asi už ale nevíte, že právě batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec

 

Batáty omyjte (1/2 batátu na 1 porci), loupat je nemusíte. Dále si orestujte cibulku. K cibulce přidejte nasekaný česnek, kari pastu a nechte chvilku rozvonět.

 

Přidejte batáty, sůl, pepř, promíchejte a zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem) tak, aby byly batáty ponořené. Vařte do měkka – cca 10-15 minut.

 

Do polévky rozdrobte Lučinu a rozmixujeme vše na hladký krém. Jestliže je polévka příliš hustá, rozřeďte ji a ještě nechte projít varem. Na konec dochuťte polévku solí, pepřem a kdo má rád, přidá  chilli.

 

Polévku servírujeme posypanou koriandrem a nasekanými praženými oříšky. 

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 589.641 Kj

Bílkoviny3.55 g
Sacharidy12.14 g
Sacharidy z cukrů6.05 g
Tuky7.64 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina3.62 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.