Hrníčkový perník s jablky
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 270 g | |
Jablko | 500 g | |
Cukr bílý | 170 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Vejce | 1 kus | |
Olej slunečnicový | 10 lžic | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Holandské kakao | 30 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení |
Ze všech uvedených surovin vypracujte těsto a vylijte ho na vymazaný plech.
Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 20 minut.
Co obohatí zážitek z odpolední kávy více než kousek lahodného perníku? Pokud budete hledat recept, perník patří mezi pokrmy, které lze připravit mnoha způsoby. U našich babiček byl například oblíbený perník hrníčkový, který je velmi jednoduchý na přípravu. Mezi nejčastěji připravované hrníčkové dezerty patří hrníčkový perník s jablky, zajímavý je ale například i cuketový perník. Tradiční hrníčkový perník však obsahuje jednoduché cukry, není proto vhodný pro některá zdravotní omezení, například pokud je dodržována jaterní dieta.
Chcete-li si připravit hrníčkový perník, použijte tyto poměry surovin:
- hladká mouka: 2 hrnky
- bílý cukr: 1 hrnek
- mléko: 1 hrnek
- slunečnicový olej: 1/2 hrnku
- holandské kakao: 2 lžíce
- jablko: 3 kusy
Hotový perník můžete ozvláštnit čokoládovou polevou, marmeládou, strouhaným kokosem nebo drcenými oříšky. Pokud si chcete připravit lehčí dezert, udělejte si například zdravé palačinky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 628.2853 Kj
Bílkoviny | 6.55 g |
Sacharidy | 2.76 g |
Sacharidy z cukrů | 21.03 g |
Tuky | 5.58 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.63 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.4 g |
Sodík | 0.28 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 38.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot