Chutné a rychlé květákové placičky vegan

Ingredience na 1 porci

Květák700 g
Semínka lněná celá20 g
Česnek3 stroužky
Strouhanka300 g

Postup placičky

1

Květák očistěte, rozdělte ho na růžičky a všechny vložte do vroucí, mírně osolené vody.

2

Vařte přibližně 10 minut, poté květákové růžičky vyndejte z vody, rozmačkejte a nechte vychladnout.

3

Po vychladnutí ke květáku přidejte strouhanku, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř.

4

Rozmixujte si lněné semínko s vodou. Poté tu směs smíchejte s květákem.

5

Vše pořádně promíchejte a začněte tvarovat květákové placičky.

6

Placičky vložte na pánev s rozpáleným olejem a dozlatova po obou stranách usmažte.

Květákové placičky vegan se od klasické verze liší v tom, že se k jejich přípravě nepoužívají vajíčka s moukou. Květák je velmi oblíbenou zeleninou, a tak není divu, že se přidává jako hlavní ingredience do spousty druhů receptů. Jedním z nich je například recept na květákové placičky bez mouky. Postupy a použité ingredience se velmi často liší, tento ale potěší i všechny vegany, jelikož se jedná o recept na květákové placičky vegan.

Dalším oblíbeným pokrmem s květákem je květákový kuskus. Květákový kuskus je chutně doplněn granátovým jablkem a rukolou. Doporučujeme ale vyzkoušet i míchaná vejce s květákem. Květák je navíc doslova přeplněný zdraví prospěšnými látky, jako jsou vitaminy a minerální látky.

Recept na květákové placičky vegan

Květák důkladně očistěte pod tekoucí vodou, rozdělte ho na růžičky a všechny vložte do vroucí, mírně osolené vody. Vařte přibližně 10 minut, poté květákové růžičky vyndejte z vody a pomocí šťouchadla na brambory je rozmačkejte a nechte vychladnout.

Jakmile bude rozmačkaný květák vychladlý, přidejte k němu přibližně 2-3 hrstky strouhanky, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř.

Rozmixujte si 2 lžíce lněného semínka s cca 8-10 lžičkami vody. Ve chvíli, kdy budete mít dostatečně rozmixováno, smíchejte tuto směs s květákem.

Vše pořádně promíchejte a začněte tvarovat květákové placky. Ty potom vložte na pánev s rozpáleným olejem a dozlatova po obou stranách usmažte.

Květákové placky jsou velmi chutné v doplnění s bramborem a nějakým bylinkovým dipem, aby ještě lépe klouzaly do krku.

Vyzkoušejte i další recepty z květáku, nejenom květákové placičky bez mouky

Skvělou alternativou pro všechny, kteří si chtějí pochutnat, ale nezatěžovat své tělo zbytečnými cukry a tuky, je zdravá květáková pizza. Hlavní surovinou této zdravé pizzy je právě květák, z něhož zhotovíte pizza těsto bez droždí. Květáková pizza je velmi rychlý, snadný, chutný a oblíbený recept. Hodí se pro vegetariány, celiaky i pro lidi, co omezují sacharidy.

Recept se žampiony: další tip na vegetariánský oběd

Recept se žampiony poslouží jako chutný oběd jak pro vegetariány, tak i pro všechny další strávníky. K přípravě receptu na žampiony navíc potřebujete úplné minimum ingrediencí. Žampiony se řadí mezi potraviny bohaté na vlákninu, což má pozitivní vliv na funkci střev i detoxikaci organismu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 56.576 Kj

Bílkoviny0.47 g
Sacharidy2.1 g
Sacharidy z cukrů0.02 g
Tuky0.34 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.04 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.16 g
Vláknina0.41 g
Vápník0.01 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.