Dušená mrkev s bramborem recept
Ingredience na 1 porci
Mrkev | 10 kusů | |
Mouka hladká | 10 g | |
Máslo | 40 g | |
Cukr bílý | 10 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g | |
Petržel nať | 5 g |
Postup dušená mrkev
Mrkev si důkladně očistěte a nakrájejte.
Na pánvi rozpusťte máslo, ve kterém nakrájenou mrkev osmahnete.
Poté mrkev podlijte trochou vody, přidejte špetku soli a poduste.
Jakmile začne mrkev měknout, zaprašte ji hladkou moukou a nechte ještě chvíli podusit.
Ke změklé mrkvi vymačkejte půlku citronu a přisypte lžíci cukru.
Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.
Dušená mrkev s bramborem je recept na jednoduchý, rychlý a chutný obědový pokrm. Mrkev je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších zelenin, která je skrz na skrz prošpikovaná vitaminy. Jak uvařit mrkev, aniž by pozbyla své blahodárné látky? Jedním ze způsobů je například mrkev dušená. Dušená mrkev s bramborem a třeba i masem se postará o výtečný a jednoduchý oběd.
Snad všem nám odmala vtloukali do hlavy, že je mrkev velmi dobrá pro oči a skutečně je tomu tak. Díky vysokému obsahu vitaminu A totiž pomáhá vyživovat sítnici. Vysoký obsah vitaminu A má ale i čerstvý špenát nebo petržel, kterou v receptu naleznete také.
Mrkev dušená: podrobný recept
Přibližně půl kila mrkve důkladně očistěte a nakrájejte na malé kousky. Následně si na pánvi rozpusťte máslo, ve kterém nakrájenou mrkev osmahnete. Poté mrkev podlijte trochou vody, přidejte špetku soli a poduste.
Jakmile začne mrkev měknout, zaprašte ji lžící hladké mouky a nechte ještě chvíli podusit.
Až mrkev změkne úplně, vymačkejte k ní půlku citronu a přisypte lžíci cukru. Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.
Mrkev dušená i čerstvá: zajímavé informace
Mrkev pochází z daleké Asie, odkud se rozšířila snad do všech zemí světa. Předtím, než se mrkev v 17. století vyšlechtila, nebyla oranžová, jak ji všichni známe, nýbrž bílá. Chcete-li si mrkev pěstovat i doma, nepotřebujete k tomu nutně zahradu, vypěstovat se totiž při troše snahy dá i v truhlíku.
Vepřové maso v mrkvi
Vepřové maso v mrkvi je oblíbeným zástupcem klasických českých obědových pokrmů. Doporučenou přílohou pro maso v mrkvi jsou vařené brambory. Chutné však je maso v mrkvi i v doplnění krajíce chleba. Při výběru vepřového masa dbejte na to, aby nebylo příliš prorostlé tukem. V takovémto případě svému tělu zbytečně dopřáváte kalorie. Pro maso v mrkvi tudíž vybírejte nějaké pěkné, libové kousky. Libové vepřové maso je navíc i snadněji stravitelné.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 215 Kj
Bílkoviny | 1.16 g |
Sacharidy | 8.82 g |
Sacharidy z cukrů | 1.02 g |
Tuky | 1.07 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.52 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 4.03 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot