Dušená mrkev s bramborem recept

Ingredience na 1 porci

Mrkev10 kusů
Mouka hladká10 g
Máslo40 g
Cukr bílý10 g
Sůl1 špetka
Citrónová šťáva čerstvá5 g
Petržel nať5 g

Postup dušená mrkev

1

Mrkev si důkladně očistěte a nakrájejte.

2

Na pánvi rozpusťte máslo, ve kterém nakrájenou mrkev osmahnete.

3

Poté mrkev podlijte trochou vody, přidejte špetku soli a poduste.

4

Jakmile začne mrkev měknout, zaprašte ji hladkou moukou a nechte ještě chvíli podusit.

5

Ke změklé mrkvi vymačkejte půlku citronu a přisypte lžíci cukru.

6

Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.

Dušená mrkev s bramborem je recept na jednoduchý, rychlý a chutný obědový pokrm. Mrkev je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších zelenin, která je skrz na skrz prošpikovaná vitaminy. Jak uvařit mrkev, aniž by pozbyla své blahodárné látky? Jedním ze způsobů je například mrkev dušená. Dušená mrkev s bramborem a třeba i masem se postará o výtečný a jednoduchý oběd.

Snad všem nám odmala vtloukali do hlavy, že je mrkev velmi dobrá pro oči a skutečně je tomu tak. Díky vysokému obsahu vitaminu A totiž pomáhá vyživovat sítnici. Vysoký obsah vitaminu A má ale i čerstvý špenát nebo petržel, kterou v receptu naleznete také.

Mrkev dušená: podrobný recept

Přibližně půl kila mrkve důkladně očistěte a nakrájejte na malé kousky. Následně si na pánvi rozpusťte máslo, ve kterém nakrájenou mrkev osmahnete. Poté mrkev podlijte trochou vody, přidejte špetku soli a poduste.

Jakmile začne mrkev měknout, zaprašte ji lžící hladké mouky a nechte ještě chvíli podusit.

Až mrkev změkne úplně, vymačkejte k ní půlku citronu a přisypte lžíci cukru. Na závěr přimíchejte nasekanou petrželku.

Mrkev dušená i čerstvá: zajímavé informace

Mrkev pochází z daleké Asie, odkud se rozšířila snad do všech zemí světa. Předtím, než se mrkev v 17. století vyšlechtila, nebyla oranžová, jak ji všichni známe, nýbrž bílá. Chcete-li si mrkev pěstovat i doma, nepotřebujete k tomu nutně zahradu, vypěstovat se totiž při troše snahy dá i v truhlíku.

Vepřové maso v mrkvi

Vepřové maso v mrkvi je oblíbeným zástupcem klasických českých obědových pokrmů. Doporučenou přílohou pro maso v mrkvi jsou vařené brambory. Chutné však je maso v mrkvi i v doplnění krajíce chleba. Při výběru vepřového masa dbejte na to, aby nebylo příliš prorostlé tukem. V takovémto případě svému tělu zbytečně dopřáváte kalorie. Pro maso v mrkvi tudíž vybírejte nějaké pěkné, libové kousky. Libové vepřové maso je navíc i snadněji stravitelné.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 215 Kj

Bílkoviny1.16 g
Sacharidy8.82 g
Sacharidy z cukrů1.02 g
Tuky1.07 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.52 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina4.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.