Snadný recept na kynuté těsto

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká500 g
Cukr bílý100 g
Vejce žloutek2 kusy
Mléko polotučné250 ml
Lahůdkové droždí5 lžiček
Olej řepkový150 ml
Sůl1 špetka

Postup těsto

1

Připravte si kvásek a nechte ho vzejít.

2

Ke vzešlému kvásku přilijte zbytek vlažného mléka a oleje.

3

Kromě toho přidejte žloutky, špetku soli, zbytek cukru a vše důkladně vyhněťte v těsto.

4

To nechejte kynout.

Snadný recept na kynuté těsto, které je naprostým základem pro pečení buchet a koláčů. Kynuté těsto se ale nehodí pouze na koláče z kynutého těsta, důležité je i pro langoše nebo další oblíbenou českou specialitu, ovocné knedlíky. Základem pro kynuté těsto jsou kvasnice, tím se liší například od listového anebo odpalovaného těsta.

Snadný recept na kynuté těsto

Prvním a zároveň tím nejdůležitějším krokem je příprava kvásku. Ten si připravíte tak, že do mísy rozdrolíte 50 gramů droždí, přidáte lžičku hladké mouky, lžičku cukru a vše zalijete trochou vlažného mléka. Opravdu dbejte na to, aby bylo mléko vlažné, nikoliv horké, nebo studené.

Po uplynutí několika minut by měl vzejít kvásek, poznáte to podle přítomných bublin. Ke kvásku přilijte zbytek vlažného mléka a 150 ml oleje. Kromě toho přidejte 2 žloutky, špetku soli, zbytek cukru a vše důkladně vyhněťte v těsto.

To nechejte kynout a následně z vláčného kynutého těsta připravte cokoliv vás jenom napadne, například langoše. Ten, kdo si na kynuté netroufá, může pro změnu vyzkoušet těsto na pizzu bez droždí a prášku do pečiva, které je daleko snazší.

Koláče z kynutého těsta: jak kynutí probíhá

Během kynutí dochází k chemickému procesu, při němž se rozmnožují kvasinky. To se děje díky přidanému cukru, ve výsledku proto těsto nabyde daleko většího objemu, než jak tomu bylo před zahájením kynoucího procesu. Kvasinky patří mezi houby a v jednom gramu droždí jich najdeme až deset miliard. Výsledkem vám tak budou krásně nadýchané koláče z kynutého těsta. Koláče z kynutého těsta vyplňte tvarohem, mákem, povidly nebo třeba ořechovou nádivkou.

Pokud jste kouzlu droždí nepropadli, doporučujeme vám místo receptu na kynuté těsto vyzkoušet nekynuté těsto na pizzu. Výhodou nekynutého těsto na pizzu je jeho časová úspora a jednoduchost přípravy.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 368.978 Kj

Bílkoviny5.04 g
Sacharidy4.09 g
Sacharidy z cukrů1.18 g
Tuky5.73 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.72 g
Cholesterol0.19 g
Vláknina0.05 g
Vápník0.02 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.