Recept na nejlepší kynuté staročeské škvarkové placky
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Vepřové škvarky | 120 g | |
Vepřové sádlo | 180 g | |
Mouka polohrubá | 500 g | |
Mléko polotučné | 125 ml | |
Vejce | 2 kusy | |
Lahůdkové droždí | 2 lžičky | |
Cukr bílý | 1 g |
Postup škvarkové placky
Připravte si kvásek a nechte ho vzejít.
Mezitím si do další mísy vložte zbytek mouky, sádlo, vejce, najemno nasekané vepřové škvarky, a poté i vzešlý kvásek.
Osolte, opepřete a vypracujte v těsto. Nechejte vykynout.
Po vykynutí z těsta vytvořte kuličky, které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Kulatou mřížkou jednotlivé kuličky zmáčkněte.
Placky potřete rozšlehaným vajíčkem. Na závěr posypte hrubou solí, kmínem a vložte péct do trouby.
Recept na nejlepší kynuté staročeské škvarkové placky, které chutnají jako ty od babičky. Kynuté škvarkové placky se dříve připravovaly především v období zabijaček. Při škvaření sádla totiž vznikalo velké množství škvarků, a tak lidé přemýšleli, jak je zužitkovat. Vznikly tak kynuté škvarkové placky, které jsou v doplnění se sklenkou chutného vína naprostou delikatesou. V dnešní době se jedná o velmi oblíbené placky na svatbu.
Základem škvarků je kynuté těsto, z něhož můžete vyzkoušet uvařit i ovocné knedlíky.
Podrobný recept na nejlepší kynuté staročeské škvarkové placky
Prvním krokem při přípravě placek je tvorba kvásku. Do mísy proto nasypte 2 lžíce mouky, špetku cukru, rozdrolte 20 gramů droždí a na závěr přilijte 1 lžíci vlažného mléka. Opravdu dbejte na to, aby bylo vlažné, nikoliv vařící, nebo studené. Kvásek nechte vzejít.
Mezitím si do další mísy vložte zbytek mouky, sádlo, 1 vejce, najemno nasekané vepřové škvarky, a poté i vzešlý kvásek. Osolte, opepřete a vypracujte v těsto. To přikryjte suchou utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout cca 1 hodinu.
Po vykynutí z těsta vytvořte kuličky, které naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Kulatou mřížkou, která se nejčastěji používá na brambory, jednotlivé kuličky zmáčkněte. Vzniknou vám tak placky s dekorem mřížky.
Troubu si rozehřejte na 160 °C a než dosáhne požadované teploty, potřete placky rozšlehaným vajíčkem. Na závěr posypte hrubou solí, kmínem a vložte péct do trouby.
Pečte dozlatova a po vychladnutí už vám akorát přejeme dobrou chuť.
Čím doplnit škvarkové placky?
Kynuté škvarkové placky skvěle doplní čočková pomazánka. Ta je přímo ukázkovým zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálních látek. Čočková pomazánka se dá vyrobit z různých druhů této luštěniny, my však v receptu použili ten základní, zelený. Krásně nadýchané kynuté těsto v doplnění pomazánky, to je přímo synonymum pro božskou večeři.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 494.476 Kj
Bílkoviny | 8.69 g |
Sacharidy | 3.97 g |
Sacharidy z cukrů | 1.04 g |
Tuky | 7.44 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Cholesterol | 1.26 g |
Vláknina | 0.04 g |
Sodík | 0.08 g |
Vápník | 15.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot