Lahodná maková bábovka k odpolední kávě recept
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 270 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Mléko polotučné | 250 ml | |
Mák mletý | 145 g | |
Cukr bílý | 170 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Vejce | 2 kusy | |
Olej řepkový | 115 ml | |
Sůl | 1 špetka | |
Skořice | 1 g |
Postup bábovka
Do mísy vsypte polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku soli a trošku skořice.
Vše zalijte mlékem, přimíchejte mletý mák, cukr krupice a 1 pytlík vanilkového cukru.
Na závěr přilijte olej, žloutky a dohladka umíchejte těsto.
Ze bílků vyšlehejte sníh, který přidáte k těstu. Znovu promíchejte, aby se vše spojilo.
Vymažte a vysypte si bábovkou formu, do které přelijte těsto.
Pečte v troubě přibližně 45 minut.
Vychladnutou bábovku ozdobte moučkovým cukrem.
Maková bábovka, recept k odpolední kávě, který zachutná celé rodině. Pro snazší postup jsme si pro vás připravili i hrníčkovou variantu, a tak bude vaše maková bábovka nejenom chutná, ale i rychlá. Navíc je mák bohatým zdrojem vápníku, obsahuje ho dokonce více než mléčné výrobky. Kromě toho se pyšní vysokým množstvím zdraví prospěšných látek, jako jsou minerály a vitamíny. Kromě makové bábovky vám doporučujeme vyzkoušet i bábovku z červené řepy a tvarohovou bábovku. Tvarohová bábovka navíc obsahuje i proteiny, a tak je zkrátka skvělá.
Maková bábovka: hrníčkové ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 0,5 hrnku oleje
- špetka soli a mleté skořice
Lahodná maková bábovka k odpolední kávě recept
Do mísy vsypte 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, špetku soli a trošku skořice. Vše zalijte 1 hrnkem mléka, přimíchejte 1 hrnek mletého máku, 1 hrnek cukru krupice a 1 pytlík vanilkového cukru. Na závěr přilijte půl hrnku oleje, 2 žloutky a pečlivě dohladka umíchejte těsto.
Ze 2 bílků si vyšlehejte sníh, který přidáte k těstu. Znovu promíchejte, aby se vše spojilo.
Troubu si rozehřejte na 180 °C, než se tak stane, vymažte a vysypte si bábovkou formu, do které přelijte těsto. Pečte v troubě přibližně 45 minut.
Po upečení nechejte bábovku trochu vychladnout, poté ji opatrně vyklopte a na ozdobu pocukrujte moučkovým cukrem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 433.0703 Kj
Bílkoviny | 6.54 g |
Sacharidy | 3.54 g |
Sacharidy z cukrů | 20.96 g |
Tuky | 6.88 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.68 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.58 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.04 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot