Recept, jak uvařit pravý hospodský hovězí guláš

pravý hospodský hovězí guláš

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí zadní500 g
Cibule7 kusů
Vepřové sádlo45 g
Koření paprika mletá20 špetek
Česnek4 stroužky
Kmín6 špetek
Rajčatový protlak140 g
Pepř5 špetek
Sůl10 špetek
Majoránka10 špetek

Postup hovězí guláš

1

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na sádle dohněda. Zasypeme mletou paprikou a promícháme.

2

Rychle přidáme kousky masa, aby paprika nezhořkla. Opečeme ze všech stran. Osolíme a opepříme.

3

Přidáme rajčatový protlak a promícháme. Zalijeme asi 2 dcl vody.

4

Přisypeme mletý kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na nízkou teplotu cca hodinu a půl.

5

Občas guláš promícháme. A postupně po menších částech přiléváme vodu. Guláš by se měl přichytávat (ale ne připalovat).

6

Ochutnáme maso, a pokud je měkké, přidáme majoránku a ještě 10 minut povaříme.

Pokud chcete připravit opravdu pravý hospodský hovězí guláš, jste na správné adrese. V dnešní době můžeme na internetu najít spousty variant gulášů. Ať už bramborový guláš, srnčí guláš či hlívový guláš. Možností je mnoho a například bramborový guláš je lehkou klasikou, co zvládne kdokoli. Srnčí guláš už potřebuje nějaké to kuchařské umění a hlívový guláš zase nadchne každého vegetariána. Dnes si však ukážeme jak na klasický hovězí guláš. Před samotnou přípravou guláše je nejdůležitější výběr masa. Pro hospodský guláš recept je nejlepší maso hovězí, a to nejlépe kližka. Ta je totiž díky vysokému obsahu kolagenu po uvaření krásně měkká a šťavnatá. Přednost bychom měli dát určitě masu z býka, než z krávy. Receptů, jak uvařit guláš však existuje mnoho a tak se fantazii meze nekladou.

Klasický hovězí guláš a jeho příprava

Pokud se ptáte jak uvařit guláš, není nic jednoduššího než se do toho rovnou pustit. Hospodský guláš recept začíná pokrájením asi 500g cibule nadrobno. V hrnci si rozehřejeme 3 lžíce sádla a na něm orestujeme cibuli dohněda. Zabere to více méně 15 minut. Cibulovou směs zasypeme zhruba 2 lžícemi mleté sladké papriky a dobře promícháme. Aby nám paprika nezhořkla, postupujeme rychle.

Recept na hovězí guláš dále pokračuje přidáním masa pokrájeného na kousky a jeho opečení ze všech stran. Dále dostatečně zamícháme. Pravý hospodský hovězí guláš se má správně přichytávat, ale nikdy ne připalovat. Jakmile je maso opečené ze všech stran, přidáme asi 10 špetek soli a opepříme. Přidáme rajčatový protlak, zamícháme a podlijeme trochou vody, zhruba 2 dcl. Do takto připraveného základu přidáme lžičku mletého nebo drceného kmínu a prolisované stroužky česneku. Necháme takto dusit na co nejnižší teplotě zhruba jeden a půl hodiny.

Mezitím však kontrolujeme a průběžně promícháváme. Podléváme postupně skleničkami vody tak, aby se guláš stále přichycoval, avšak nepřipaloval. Po uplynutí času ochutnáme maso. Pokud je měkké, dochutíme nakonec asi lžící majoránky. Tu je nejlepší rozemnout v dlaních, aby se hezky provoněla. Necháme ještě 10 minut povařit.

Guláš by se neměl zahušťovat, jelikož je dostatečně zahuštěný cibulovým základem. Pokud je to však nutné, můžeme k tomu použít chlebovou strouhanku. Podáváme posypaný čerstvě nakrájenými kolečky cibule. Nejlepší přílohou ke guláši jsou zejména houskové knedlíky či bramboráčky, ale hodí se k němu i těstoviny. Jste-li milovníkem těstovin, určitě už jste se dostali do situace, kdy vám zbyly uvařené a nevěděli jste, co s nimi. V takovém případě jednoduše připravte zapečené těstoviny s brokolicí. Tato zelenina obsahuje spoustu vitamínů a železa a navíc vám zapečené těstoviny s brokolicí k večeři příjemně odlehčí žaludek, po hutném gulášovém obědě.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 345.006 Kj

Bílkoviny1.54 g
Sacharidy10.48 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky1.38 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina3.03 g
Vápník52.01 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.