Zdravá květáková polévka recept

květáková polévka recept

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Květák500 g
Zeleninový vývar1000 ml
Smetana ke šlehání200 ml
Mouka polohrubá11 g
Muškátový oříšek mletý3 g
Petržel nať10 g
Pepř špetky
Sůl špetky

Postup květáková polévka

1

Rozebereme květák na růžičky a omyjeme.

2

Kousky květáku dáme do vroucího zeleninového vývaru a vaříme doměkka, cca 15 minut

3

Květák v polévce rozšleháme šlehačem nebo propasírujeme.

4

Půlku smetany rozmícháme se lžící mouky a přilijeme za stálého míchání do polévky. Necháme chvíli vařit.

5

Dokořeníme nejlépe bílým pepřem, solí a muškátovým oříškem.

Květáková polévka recept je jednoduchý na přípravu. Květáková polévka je velmi zdravá a navíc její vaření nezabere více než půl hodiny. A to je velká výhoda, jelikož čas je v dnešní době naší nejcennější komoditou. K její přípravě je navíc potřeba pouze pár surovin. Recepty z květáku jsou většinou velmi snadné. Jistě však potěší všechny strávníky, ať už děti či dospělé. Pravá květáková polévka zahřeje jak v zimních dnech, tak i při letních večerech někde venku. Velmi blízkým příbuzným květáku je také brokolice. Z těchto druhů zelenin se dají skvěle tvořit rychlá a lehká jídla, například zapečená brokolice s bramborem je naprosto geniální.

Květáková polévka recept v sobě skrývá mnoho pokladů, není však vhodný pokud trpíte dnou. V takovém případě si přečtěte více o tom, v čem spočívá dieta při dně. Její princip spočívá v menších a častějších porcích jídla, ale také ve vhodné úpravě jídla. Dieta při dně se skládá často z vařených či dušených pokrmů. Také je důležité dodržovat pitný režim, odstranit nadměrně sladká jídla a dieta při dně dále také velmi doporučuje odbourání alkoholu. Květáku se lidově říká karfiol a je velmi oblíbenou zeleninou z druhu košťálových. Dejte si však opravdu záležet s jeho umýváním. Při nedostatečném umytí totiž hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, kterým vám právě květáková polévka může zamořit byt na delší dobu. Jinak se však v této zelenině skrývá mnoho vitamínů, jako například C, D, E, B6, B12. Obsahuje navíc mnoho vlákniny a také tělu prospěšných stopových prvků, jako je třeba sodík, draslík, vápník, hořčík, mangan, železo či zinek. Pokud před květákem dáváte přednost spíše brokolici, vyzkoušejte jak chutná zapečená brokolice s bramborem.

Květák bývá často také součástí zeleninové polévky, která je také vždy plná vitamínů a minerálů. Zeleninová polévka je skvělou variantou pokud máte chuť na lehký pokrm, který vám však dodá dostatek energie. Dokonce pokud držíte dietu či se snažíte stravovat podle zásad zdravého jídelníčku, jakákoli zeleninová polévka do něj určitě patří.

Recept na květákovou polévku

Tento recept je ještě lepší než jak byla připravena květáková polévka kluci v akci. Pojďme si tedy postupně projít recept na květákovou polévku. Prvně si přivedeme k varu asi 1 litr zeleninového vývaru. Květák si rozebereme na jednotlivé růžičky a ty velmi pečlivě omyjeme. Takto připravené kousky květáku vložíme do vroucího vývaru a vaříme zhruba 15 minut, dokud není měkký. Následně květák rozšleháme pomocí šlehače nebo mixéru nebo ho můžeme propasírovat.

Lžíci mouky si rozmícháme ve zhruba polovině smetany ke šlehání. Za stálého míchání přiléváme do polévky. Takto necháme chvíli povařit. Nakonec květákovou polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévka květáková se nejčastěji dochucuje bílým pepřem a muškátovým oříškem. Ten můžete použít mletý nebo kousek do polévky nastrouhat. Zelenou petrželku si nasekáme najemno a ušleháme se zbylou smetanou. Při podávání polévku zdobíme jednotlivými kopečky a ještě trochou petrželky.

A malý tip na závěr. Pro zvýraznění chuti s lehce oříškovým nádechem upečte květák předem v troubě dozlatova. Růžičky si rozložte na plech vyložený pečícím papírem a zakápněte olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Pečte asi 20 minut na 200 stupňů. Recepty z květáku všeobecně představují buďto polévky, krémy či jednoduše zapečený květák. Klasikou je však obalovaný květák v trojobalu. A pokud jste opravdovými milovníky této zeleniny, vyzkoušejte i další recepty z květáku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 54.417 Kj

Bílkoviny0.25 g
Sacharidy1.28 g
Sacharidy z cukrů0.05 g
Tuky0.7 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.26 g
Cholesterol1 g
Vláknina0.15 g
Vápník0.74 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.