Recept na přípravu kvásku do buchet

Ingredience na 1 porci

Mléko polotučné100 ml
Lahůdkové droždí25 lžiček
Cukr bílý10 g
Mouka hladká100 g

Postup kvásek

1

Do misky nalijte vlažnou tekutinu, buď mléko, nebo vodu.

2

Do vlažné tekutiny nadrolte droždí, vmíchejte krupicový cukr a přidejte hladkou mouku.

3

Nechte vzejít kvásek.

Recept na přípravu kvásku do buchet, díky kterému si během chvíle vytvoříte kvalitní základ pro kynuté těsto. Z kynutého těsta se následně pečou oblíbené české dezerty, jako jsou Honzovy buchty či tradiční vdolky. Zároveň je kvásek důležitý při tvorbě těsta na pizzu, vyberete-li si tradiční postup. Alternativou, ke které není zapotřebí kvásku, je dietní pizza. Ta se totiž může zhotovit například z ovesných vloček. Další oblíbenou variantou dietní pizzy je květáková pizza nebo pizza z celozrnné mouky.

Recept na přípravu kvásku do buchet

Jak se dělá kvásek? Jeho příprava je opravdu jednoduchá, do misky si nalijte přibližně 100-150 mililitrů vlažné tekutiny. Tou může být buď mléko, to je ta častější varianta, nebo voda.

Do vlažné tekutiny nadrolte droždí, vmíchejte krupicový cukr a přidejte tolik hladké mouky, aby vám vzniklo tekutější těstíčko neboli počáteční kvásek. Takto připravenou směs nechejte při pokojové teplotě vzejít.

Že je kvásek hotový, poznáte podle zvětšeného objemu a přítomných vzduchových bublin. Takto máte přípravu kvásku hotovou a můžete s ním začít tvořit kynuté dobroty.

Kvásek: co jste o něm možná nevěděli

Jedná se o název pro zkvašenou mouku v doplnění s vlažnou tekutinou, ve které se pomocí kvasnic zahájí proces kvašení. První použití kvasinek bylo zaznamenáno již neuvěřitelných 7000 let před naším letopočtem, a to v daleké Číně. Kvasinky své uplatnění najdou i u přípravy vína či nejoblíbenějšího českého nápoje, piva.

Občas se ale může stát, že se v lidském těle kvasinky přemnoží, a tak je vhodné nasadit protikvasinkovou dietu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 103.817 Kj

Bílkoviny2.34 g
Sacharidy3.48 g
Sacharidy z cukrů1.06 g
Tuky0.23 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.01 g
Vláknina0.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.