Recept na žemlovku neboli zemlbábu
Ingredience na 1 porci
Veka | 360 g | |
Vejce | 2 kusy | |
Mléko polotučné | 500 ml | |
Jablko | 300 g | |
Med včelí (7 g) | 10 lžiček | |
Skořicový cukr | 2 balení |
Postup žemlovka
Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do mísy, kam k nim přisypejte 1 skořicový cukr a přidejte 2 lžíce medu.
V jiné míse smíchejte polotučné mléko, druhý sáček skořicového cukru a 2 žloutky.
Dno pekáče pokryjte jednotlivými plátky veky, které si předem vymácháte v mléce se skořicí a žloutky.
Další vrstva se bude skládat z jablek. Vrstvy takto budete střídat, dokud vám nedojdou přísady.
Nahoře musí být vrstva z namočené veky. Horní vrstvu zakápněte rozpuštěným máslem.
Pekáč překryjte alobalem a vložte péci do předehřáté trouby na přibližně 20-30 minut.
Hotovou žemlovku poznáte podle toho, že se na vás z trouby usmívá zlatavým povrchem.
Na upečenou žemlovku přidejte sníh vyšlehaný ze dvou vaječných bílků. Ještě jednou vložte zemlbábu do trouby a pečte cca 5 minut, dokud celá nezezlátne.
Přinášíme vám recept na žemlovku neboli zemlbábu, který zbožňuje spousta dětí i dospělých. Základ receptu na zemlbábu tvoří jablka s bílým pečivem, nejčastěji vekou. Nejpoužívanějším ovocem pro recept na žemlovku jsou jablka, bez problémů se ale dají nahradit i hruškami. Jablka jsou plná vitamínů a minerálních látek, jak je na tom ale jablko a kalorie?
Podrobný recept na žemlovku
Všechna 3 jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do mísy, kam k nim přisypejte 1 skořicový cukr a přidejte 2 lžíce medu. V jiné míse smíchejte polotučné mléko, druhý sáček skořicového cukru a 2 žloutky.
Troubu předehřejte na 180-200 °C, než se tak stane, vymažte si máslem pekáč. Dno pekáče pokryjte jednotlivými plátky veky, které si předem vymácháte v mléce se skořicí a žloutky. Další vrstva se bude skládat z jablek. Vrstvy takto budete střídat, dokud vám nedojdou přísady. Nahoře musí být vrstva z namočené veky. Horní vrstvu zakápněte rozpuštěným máslem.
Pekáč překryjte alobalem a vložte péci do předehřáté trouby na přibližně 20-30 minut. Hotovou žemlovku poznáte podle toho, že se na vás z trouby usmívá zlatavým povrchem. Na upečenou žemlovku přidejte sníh vyšlehaný ze dvou vaječných bílků.
Ještě jednou vložte zemlbábu do trouby a pečte cca 5 minut, dokud celá nezezlátne.
Zemlbába je recept, který chutná ve studené i teplé formě. Nejedná se zrovna o zdravý jídelníček, zato je pokrm velice dobrý i snadný na přípravu.
Vylepšete si recept na zemlbábu
Zemlbába se dá vylepšit několika způsoby, zkuste do ní například přidat rozinky. Rozinky navíc lidskému tělu dodávají potřebnou energii i vlákninu. Kromě toho snižují vysoký krevní tlak, a tak se jich nebojte přisypat rovnou celou hrst.
Nebo zemlbábu doplňte mletou skořicí. Ta ji pro změnu příjemně provoní. Skořicová vůně prý člověka uklidňuje a, podobně jako v případě rozinek, mu dodává energii. V neposlední řadě toto koření působí jako přírodní antioxidant.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 593.731 Kj
Bílkoviny | 6.37 g |
Sacharidy | 16.97 g |
Sacharidy z cukrů | 9.05 g |
Tuky | 5.66 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.56 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.08 g |
Sodík | 0.38 g |
Vápník | 0.22 g |
Gi | 103.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot