Recept na žemlovku neboli zemlbábu

Ingredience na 1 porci

Veka360 g
Vejce2 kusy
Mléko polotučné500 ml
Jablko300 g
Med včelí (7 g)10 lžiček
Skořicový cukr2 balení

Postup žemlovka

1

Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do mísy, kam k nim přisypejte 1 skořicový cukr a přidejte 2 lžíce medu.

2

V jiné míse smíchejte polotučné mléko, druhý sáček skořicového cukru a 2 žloutky.

3

Dno pekáče pokryjte jednotlivými plátky veky, které si předem vymácháte v mléce se skořicí a žloutky.

4

Další vrstva se bude skládat z jablek. Vrstvy takto budete střídat, dokud vám nedojdou přísady.

5

Nahoře musí být vrstva z namočené veky. Horní vrstvu zakápněte rozpuštěným máslem.

6

Pekáč překryjte alobalem a vložte péci do předehřáté trouby na přibližně 20-30 minut.

7

Hotovou žemlovku poznáte podle toho, že se na vás z trouby usmívá zlatavým povrchem.

8

Na upečenou žemlovku přidejte sníh vyšlehaný ze dvou vaječných bílků. Ještě jednou vložte zemlbábu do trouby a pečte cca 5 minut, dokud celá nezezlátne.

Přinášíme vám recept na žemlovku neboli zemlbábu, který zbožňuje spousta dětí i dospělých. Základ receptu na zemlbábu tvoří jablka s bílým pečivem, nejčastěji vekou. Nejpoužívanějším ovocem pro recept na žemlovku jsou jablka, bez problémů se ale dají nahradit i hruškami. Jablka jsou plná vitamínů a minerálních látek, jak je na tom ale jablko a kalorie?

Podrobný recept na žemlovku

Všechna 3 jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Vložte je do mísy, kam k nim přisypejte 1 skořicový cukr a přidejte 2 lžíce medu. V jiné míse smíchejte polotučné mléko, druhý sáček skořicového cukru a 2 žloutky.

Troubu předehřejte na 180-200 °C, než se tak stane, vymažte si máslem pekáč. Dno pekáče pokryjte jednotlivými plátky veky, které si předem vymácháte v mléce se skořicí a žloutky. Další vrstva se bude skládat z jablek. Vrstvy takto budete střídat, dokud vám nedojdou přísady. Nahoře musí být vrstva z namočené veky. Horní vrstvu zakápněte rozpuštěným máslem.

Pekáč překryjte alobalem a vložte péci do předehřáté trouby na přibližně 20-30 minut. Hotovou žemlovku poznáte podle toho, že se na vás z trouby usmívá zlatavým povrchem. Na upečenou žemlovku přidejte sníh vyšlehaný ze dvou vaječných bílků.

Ještě jednou vložte zemlbábu do trouby a pečte cca 5 minut, dokud celá nezezlátne.

Zemlbába je recept, který chutná ve studené i teplé formě. Nejedná se zrovna o zdravý jídelníček, zato je pokrm velice dobrý i snadný na přípravu.

Vylepšete si recept na zemlbábu

Zemlbába se dá vylepšit několika způsoby, zkuste do ní například přidat rozinky. Rozinky navíc lidskému tělu dodávají potřebnou energii i vlákninu. Kromě toho snižují vysoký krevní tlak, a tak se jich nebojte přisypat rovnou celou hrst.

Nebo zemlbábu doplňte mletou skořicí. Ta ji pro změnu příjemně provoní. Skořicová vůně prý člověka uklidňuje a, podobně jako v případě rozinek, mu dodává energii. V neposlední řadě toto koření působí jako přírodní antioxidant.

 

 

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 593.731 Kj

Bílkoviny6.37 g
Sacharidy16.97 g
Sacharidy z cukrů9.05 g
Tuky5.66 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.08 g
Sodík0.38 g
Vápník0.22 g
Gi103.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.