Recept na kulajdu s houbami


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Brambory350 g
Cibule1 kus
Houby čerstvé200 g
Smetana 12%150 g
Bobkový list3 kusy
Mouka polohrubá20 g
Ocet15 ml
Vejce2 kusy
Kmín2 špetky
Sůl2 špetky
Kopr5 g

Postup kulajda

1

Do hrnce si nalijte cca 2 litry vody, kam vložíte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, houby, bobkové listy, kmín i sůl a nechejte povařit.

2

Jakmile brambory změknou, přilijte do hrnce smetanu a přisypejte 2 lžíce polohrubé mouky.

3

Ke konci do hrnce přimíchejte rozkvedlaná vajíčka s jednou lžící octa. Chvilinku povařte a přidejte nadrobno nakrájený kopr.

Kulajda s houbami je recept na tradiční českou polévku bíle barvy. Kulajda se pyšní příjemnou vůní kopru, podloženou zajímavými kombinacemi chutí. V současné době je kulajda téměř vždy připravována s houbami, avšak v jednom z prvních známých receptů tato ingredience chyběla.

Základ kulajdy tvoří smetana, brambory, vejce a kopr. Bohužel se v této polévce nachází značné množství sacharidů i tuků, a tak byste ji do svého jídelníčku neměli zařazovat příliš často.

Kulajda: podrobný recept

Do hrnce si nalijte cca 2 litry vody, kam vložíte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, houby, bobkové listy, kmín i sůl a nechejte povařit.

Jakmile brambory změknou, přilijte do hrnce smetanu a přisypejte 2 lžíce polohrubé mouky, aby se kulajda s houbami zahustila.

Ke konci do hrnce přimíchejte rozkvedlaná vajíčka s jednou lžící octa. Chvilinku povařte a přidejte nadrobno nakrájený kopr.

Takto je recept na kulajdu hotový, přejeme dobrou chuť. Jako hlavní chod k polévce doporučujeme uvařit nějaké další recepty z hub, například houbového kubu.

Recept na kulajdu bez hub

Pokud nepatříte mezi příznivce hub, neznamená to, že si polévku nemůžete vychutnat i tak. Existuje totiž recept na kulajdu bez hub, jehož základ je naprosto stejný jako u výše zmíněného receptu. Jediné, co uberete, jsou právě zmíněné houby.

Recept na krkonošské kyselo z kvásku: obdoba kulajdy

Krkonošské kyselo z kvásku je chutí velmi podobné kulajdě. Je to způsobené tím, že obě polévky obsahují velmi podobné ingredience. Například v kulajdě i kyselu nalezneme houby, brambory či cibuli. Zásadní rozdíl je však v tom, že kulajda, na rozdíl od krkonošského kysela, je uvařená bez použití kvásku.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 595.235 Kj

Bílkoviny7.48 g
Sacharidy11.38 g
Sacharidy z cukrů6.09 g
Tuky5.87 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.62 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina3.05 g
Sodík0.07 g
Vápník37.03 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.