Nejlepší hruškový kompot recept

hruškový kompot

Ingredience na 1 porci

Hruška2000 g
Cukr bílý500 g
Voda čistá2 litry
Skořice10 g
Hřebíček celý5 kusů
Citrón150 g

Hruškový kompot postup

1

Čerstvé hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na čtvrtky. Krátce povaříme ve vodě a schladíme.

2

Vychladlé hrušky vyskládáme hustě do sklenic. Mezitím si připravíme sirup z vody, cukru, koření a oloupaného citronu. Stačí provařit krátce na mírném plameni, maximálně 10 minut.

3

Ještě horkým nálevem zalijeme hrušky ve sklenicích tak, aby tekutina úplně zakryla hrušky, ale pod okrajem nádoby bylo pořád místo cca 1cm. Následně zavařujeme ponořené ve vodní lázni cca 30min. Po zavaření otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.

Přestože je hruška často upozaďována jablky a v současné době také různým exotickým ovocem, patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Obsahuje spoustu vitamínů, vlákniny, zlepšuje imunitu, funguje jako prevence mnoha nemocí. Směle ji lze díky nižšímu obsahu kalorií mezi ovocem zařadit i do jídelníčku na hubnutí.

Každý nejspíš ví, jak naložit hermelín, ale jak správně zpracovat ovoce ze zahrádky, aby nám dlouho vydrželo? A ideálně aby si zachovalo alespoň některé ze zdravotních benefitů, které nám přináší ve své čerstvé podobě? Kompot, v tomto případě nejlepší hruškový kompot recept, je tím nejrychlejším způsobem.

Většina z nás má hruškový kompot v paměti jako povinnou a nudnou přílohu k obědu v samostatné misce, kterou jsme museli sníst, i když už jsme byli dávno nacpaní hlavním chodem. Jak tuto vzpomínku vymazat? Výborný je hruškový kompot třeba v misce s dalším čerstvým ovocem, ořechy nebo třeba jogurtem. Když zkombinujeme vše uvedené, vznikne zdravá a chutná svačina s hruškovým kompotem. Dobrý je hruškový kompot také se zmrzlinou nebo šlehačkou. Už žádné nudné přílohy k obědu jako na táboře.

Ač se to nezdá, je tento hruškový kompot rychlý a jednoduchý. Připravte si i variantu hruškového kompotu bez zavařování, v tomto případš se však nedá zaručit jeho trvanlivost. V takovém případě je dobré, abyste hruškový kompot spotřebovali co nejdříve.

Dýňový kompot recept

Dýňový kompot je originální pochutinou, kterou je vhodné připravit nejenom v období Halloweenu. Kompot z dýně je příjemně sladký a vzhledově připomíná broskvový kompot. Pro ještě větší chuťový zážitek servírujte dýňový kompot s porcí kvalitní šlehačky. Před naplněním nezapomeňte sklenice důkladně vyčistit.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 53.201 Kj

Bílkoviny0.11 g
Sacharidy2.65 g
Sacharidy z cukrů1.12 g
Tuky0.2 g
Vláknina0.4 g
Vápník0.3 g
Gi38

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.