Recept na špenátové lasagne


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Lasagne250 g
Špenát mražený800 g
Česnek4 stroužky
Cibule1 kus
Máslo50 g
Mouka hladká30 g
Ementál 45 % tuku300 g
Mléko polotučné400 ml
Sůl2 špetky
Pepř2 špetky

Postup lasagne

1

V hrnci si rozehřejte olej. Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Následně ji dozlatova osmahněte na oleji.

2

Přidejte k ní 800 gramů rozmraženého špenátu s rozmačkaným česnekem, sůl, pepř a společně chvíli povařte.

3

Nyní si na pánvi nechejte rozpustit 50 gramů másla, přisypejte k němu 3 lžíce hladké mouky a umíchejte ve světlou jíšku.

4

Vzniklou jíšku zalijte mlékem a míchejte tak dlouho, dokud se vám všechny ingredience nespojí v kaši.

5

V tomto momentě do pánve přisypejte 100 gramů nastrouhaného ementálu a za stálého míchání ho nechejte rozpustit.

6

Vymastěte si pekáč, dno pokryjte tenkou vrstvou směsi z pánve. Na ni položte předem připravené lasagne.

7

Na lasagne dejte špenát, na špenát nastrouhejte sýr. Takto budete střídat, dokud vám nedojdou ingredience.

8

Na závěr pekáč přikryjte poklicí a dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C.

9

Po přibližně 30 minutách poklici sundejte a pečte dalších asi 10 minut.

Lasagne se špenátem jsou oblíbenou obměnou tradičního receptu. Špenát navíc lidskému tělu dodává značnou dávku vitamínu C či minerálních látek. Tudíž jsou špenátové lasagne nejen velmi dobrou pochoutkou, vegetariánským obědem, ale zároveň i vitamínovou bombou pro lidské tělo. V neposlední řadě je čerstvý špenát (ale i ten mražený) plný chlorofylu, který snižuje riziko rakoviny.

Podrobný recept na lasagne se špenátem

V hrnci si rozehřejte olej. Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Následně ji dozlatova osmahněte na oleji. Přidejte k ní 800 gramů rozmraženého špenátu s rozmačkaným česnekem, sůl, pepř a společně chvíli povařte.

Nyní si na pánvi nechejte rozpustit 50 gramů másla, přisypejte k němu 3 lžíce hladké mouky a umíchejte ve světlou jíšku. Vzniklou jíšku zalijte 400 mililitry polotučného mléka a míchejte tak dlouho, dokud se vám všechny ingredience nespojí v kaši. V tomto momentě do pánve přisypejte 100 gramů nastrouhaného ementálu a za stálého míchání ho nechejte rozpustit.

Případně ještě znovu osolte, opepřete, jinak se můžete přemístit k dalšímu kroku. Vymastěte si pekáč, dno pokryjte tenkou vrstvou směsi z pánve. Na ni položte předem připravené (podle postupu na obalu) lasagne. Na lasagne dejte špenát, na špenát nastrouhejte sýr. Takto budete střídat, dokud vám nedojdou ingredience.

Na závěr pekáč přikryjte poklicí a dejte péci do trouby předehřáté na 180 °C. Po přibližně 30 minutách poklici sundejte a pečte dalších asi 10 minut. Že jsou vegetariánské lasagne hotové, poznáte podle toho, že na povrchu začínají mírně zlátnout.

Zkuste si ukuchtit i nějaký další vegetariánský oběd. Doporučili bychom vám například sójové nudličky s rýží.

Špenátové lasagne s kuřecím masem

Nemusíte si nutně připravovat pouze vegetariánské lasagne, senzačně tento italský pokrm chutná i s kuřecím masem. Jak si špenátové lasagne s kuřecím masem uvařit? Postupovat budete zcela stejně, akorát si na kousky nakrájíte 1 kuřecí prso, které budete vrstvit do pekáče. Nyní to tedy bude vrstva pánvové směsi, lasagne, maso, špenát, sýr a znovu.

Recept na lazaně s hovězím masem

Lazaně, lasagne či také lazáně jsou druhem těstovin pocházejícím jak jinak než z Itálie. Jedná se o široký plát těstovin, který se nejčastěji prokládá různými surovinami a následně zapéká v troubě. V tomto případě jsou lazaně doplněné hovězím masem. Avšak původ názvu nesahá do Itálie, nýbrž do Řecka. Lasagne jsou v překladu označení pro ‘nočník’. Můžete si zhotovit buď domácí lazáně, nebo si pořídit již průmyslově připravené, to je ta častější varianta.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 282.048 Kj

Bílkoviny1.86 g
Sacharidy11.2 g
Sacharidy z cukrů6.09 g
Tuky1.5 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.53 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.41 g
Vláknina3.06 g
Vápník37.02 g
Gi0.15

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.