Recept na nadýchané koblihy
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 500 g | |
Čerstvé droždí | 30 g | |
Mléko polotučné | 225 ml | |
Vejce žloutek | 4 kusy | |
Cukr bílý | 43 g | |
Máslo | 50 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Sůl | 3 špetky | |
Rum | 20 ml | |
Citrónová šťáva čerstvá | 10 g | |
Meruňková marmeláda 70% ovoce | 200 g |
Postup těsto
50 gramů změklého másla utřete s 40 gramy moučkového cukru. Postupně do másla s cukrem vmíchejte i 4 žloutky, sáček vanilkového cukru, lžíci citronové šťávy a 3 lžíce rumu.
Ohřejte si 100 mililitrů polotučného mléka, aby bylo vlažné, nikoliv horké.
Rozdrobte do něj 30 gramů droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a opatrně promíchejte. Nechejte vzejít kvásek.
Po cca 10 minutách ho vlijte ke směsi ze žloutků a másla.
Přidejte zbytek hladké mouky, vlažného mléka a půl lžičky soli.
Vše zadělejte v těsto, následně ho jemně poprašte moukou, přikryjte suchou utěrkou a nechejte hodinu kynout.
Vykynuté těsto si přemístěte na pomoučněný vál, kde si z něj vyválíte placku přibližně 1 centimetr vysokou.
Z poloviny této placky nyní vykrájejte kolečka o průměru 4 cm, doprostřed vždy umístěte džem.
Z druhé poloviny těsta si vykrojte stejně velká kolečka, přikryjte s nimi ta s marmeládou a umně zpracujte ve tvary koblih.
Takto připravené koblížky nechejte 10 minut kynout, poté je otočte a znovu ponechte 10 minut kynout.
Postup smažení a dokončení
V hrnci či hluboké pánvi si rozpalte takové množství tuku, aby v něm koblihy plavaly.
Na střední teplotě je postupně všechny osmažte a to tak, že je nejprve přikryjete pokličkou.
Poté pokličku sundáte, koblihy obrátíte a necháte osmahnout i z druhé strany.
Dozlatova osmahnuté koblížky nechejte na sítu okapat a na závěr je posypejte moučkovým cukrem.
Recept na koblihy, tedy na jednu z nejoblíbenějších českých sladkých dobrot. Koblížky jsou zástupcem kynutého těsta, jehož vnitřek je nejčastěji plněný meruňkovou marmeládou. Ta se dá ale efektivně nahradit například nugátem či pudinkem. Upečte si dozlatova usměvavé koblížky k odpolední kávě.
Podrobný recept na koblihy
Chvíli předtím, než se vrhnete na přípravu těsta na koblihy, přichystejte si všechny potřebné ingredience na linku, aby dosáhly pokojové teploty.
50 gramů změklého másla utřete s 40 gramy moučkového cukru. Postupně do másla s cukrem vmíchejte i 4 žloutky, sáček vanilkového cukru, lžíci citronové šťávy a 3 lžíce rumu.
Ohřejte si 100 mililitrů polotučného mléka, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Rozdrobte do něj 30 gramů droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a opatrně promíchejte. Nechejte vzejít kvásek.
Po cca 10 minutách, kdy už by měl být kvásek vzešlý, ho vlijte ke směsi ze žloutků a másla. Přidejte zbytek hladké mouky, vlažného mléka a půl lžičky soli. Vše zadělejte v těsto, následně ho jemně poprašte moukou, přikryjte suchou utěrkou a nechejte hodinu kynout.
Vykynuté těsto na koblihy si přemístěte na pomoučněný vál, kde si z něj vyválíte placku přibližně 1 centimetr vysokou. Z poloviny této placky nyní vykrájejte kolečka o průměru 4 cm, doprostřed vždy umístěte lžičku džemu (nebo více, záleží na vaší chuti).
Z druhé poloviny těsta si vykrojte stejně velká kolečka, přikryjte s nimi ta s marmeládou a umně zpracujte ve tvary koblih. Takto připravené koblížky nechejte 10 minut kynout, poté je otočte a znovu ponechte 10 minut kynout.
Koblížky: smažení a finální úprava
V hrnci či hluboké pánvi si rozpalte takové množství tuku, aby v něm koblihy plavaly. Na střední teplotě je postupně všechny osmažte a to tak, že je nejprve přikryjete pokličkou, poté ji sundáte, koblihy obrátíte a necháte osmahnout i z druhé strany.
Dozlatova osmahnuté koblížky nechejte na sítu okapat, na závěr je posypejte moučkovým cukrem a v této chvíli již můžete recept na koblihy považovat za hotový, dobrou chuť!
Doplňte koblihy cvičením
Jelikož koblížky obsahují mnoho cukrů, není na škodu jejich konzumaci proložit nějakými cviky. Doporučili bychom vám cviky na hubnutí, které vám zároveň pomohou zpevnit potřebné partie. Důležité je cviky na hubnutí praktikovat pravidelně, nikoliv pouze nárazově. Během cvičení nezapomínejte dodržovat dostatečný pitný režim.
Vyzkoušejte i donuty, americkou obdobu českých koblih
Donuty, anglicky donuts, jsou kynuté, smažené sladké pečivo s charakteristickou dírou uprostřed. Někomu by donut mohl připomínat koblihu, obě dobroty jsou připravovány z kynutého těsta. Avšak ten hlavní rozdíl spočívá v polevě, zatímco u koblih se klade dovnitř, v případě donutu se poleva natírá na těsto, nikoliv dovnitř.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 422.885 Kj
Bílkoviny | 16.85 g |
Sacharidy | 7.8 g |
Sacharidy z cukrů | 25.45 g |
Tuky | 7.36 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.16 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.19 g |
Vláknina | 6.04 g |
Vápník | 0.02 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot