Patizon recept na řízky

patizon

Ingredience na 1 porci

Patizon500 g
Vejce2 kusy
Sůl5 špetek
Pepř5 špetek
Sýr parmazán strouhaný50 g
Jogurt selský 3,5 % tuku50 g
Mouka hladká100 g
Strouhanka100 g

Řízky z patizonu postup

1

Patizon omyjeme, očistíme a nakrájíme na cca 1cm tenké plátky. Případná semínka odstraníme.

2

Vejce rozšleháme s jogurtem, solí a pepřem. Strouhanku smícháme s najemno nastrouhaným parmezánem.

3

Kousky patizonu obalíme v mouce, vejcích s jogurtem a strouhance s parmezánem. Dáme péct do trouby cca 20min na 180 stupňů nebo smažíme v oleji na pánvi.

Patizon je zelenina z čeledi tykvovitých, stejně jako například cuketa nebo některé druhy dýní. Svým tvarem patizon ale vyniká. Bohužel mu spousta kuchařů a kuchařek nedůvěřuje a neví si rady s jeho zpracováním. Přitom patizon je velmi chutná zelenina, kterou lze snadno proměnit ve výborný vegetariánský oběd.

Kdo hledá dobrý patizon recept, nezklame se v našem receptu na řízky z patizonu. I když tento patizon recept je smaženou úpravou jídla, dá se řadit mezi recepty zdravé a to díky benefitům, které přináší právě patizon. Stejně jako ostatní tykvovitá zelenina obsahuje převážně vodu, ale také přínosné minerální látky a vitamín C. Pomáhá také k lepšímu trávení, proto se patizon recept nejlépe hodí k obědu, ale funguje i jako zdravá večeře. K řízkům doporučujeme jednoduchý česnekový dip z jogurtu, majonézy a česneku, utřeného se solí. Je možné přidat i čerstvé nasekané bylinky dle chuti.

Jediné, na co je potřeba dát při seznámení s patizonem pozor je, pokud by byl hořký. To může značit přítomnost jedu, který obsahují také cukety a může dojít k otravě. Jedná se ale o výjimečné situace, v případě správného skladování se nemůže nic stát.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 371.304 Kj

Bílkoviny6.8 g
Sacharidy2.12 g
Sacharidy z cukrů0.06 g
Tuky5.81 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.57 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.05 g
Sodík0.07 g
Vápník1.03 g
Gi35

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.