Klasický segedínský guláš recept

segedínský guláš

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Vepřová plec500 g
Cibule3 kusy
Kmín1 špetka
Koření paprika mletá6 špetek
Olej slunečnicový3 lžíce
Sůl špetky
Pepř špetky
Zelí kysané500 g
Mouka hladká30 g
Smetana 12%100 g

Postup segedínský guláš

1

Necháme v tlakovém hrnci zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

2

Přidáme na kostky nakrájené maso a kmín.

3

Maso osmažíme, osolíme, opepříme a přidáme mletou červenou papriku.

4

Necháme chvíli smažit. Přidáme cca 4 dl vody a uzavřeme hrnec. Vaříme pod tlakem asi 20 minut.

5

Zelí vložíme do obyčejného hrnce, přidáme asi 3 dl vody a vaříme cca 20 minut.

6

Mezitím si připravíme studenou jíšku - rozmícháme asi ve 2,5 dl vody 3 lžíce hladké mouky.

7

Do hotového zelí přidáme maso i se šťávou a vaříme.

8

Postupně vmícháme jíšku, než guláš zhoustne.

9

Na závěr přidáme půl kelímku smetany a povaříme.

Klasický segedínský guláš recept pro Čechy velmi tradiční. A přestože zdravý jídelníček by tento pokrm zřejmě neobsahoval, občas je potřeba trochu zhřešit. Zdravý jídelníček by se měl dodržovat, ale nejlépe zde platí pravidlo všeho s mírou. Nejlepší variantou je vařit segedínský guláš v papiňáku neboli v tlakovém hrnci, jinak by jeho příprava trvala o něco déle. Klasický segedínský guláš recept je z vepřového plecka a kysaného zelí. Nejprve si nakrájíme cibuli nadrobno a maso na kostky. V papiňáku necháme na oleji zesklovatět cibuli a následně přidáme maso a mletý kmín. Maso chvíli smažíme a pak osolíme, opepříme a přidáme také červenou mletou papriku (může být i uzená). Necháme chvilku zasmažit, ale ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla. Následně přilijeme asi 4 dl vody a hrnec uzavřeme. Vaříme pod tlakem zhruba 20 minut. Tímto máme základ hotový.

Příprava zelí na segedínský guláš

Recept na segedín ale ještě pokračuje a to přípravou zelí. To vložíme do obyčejného hrnce a přidáme asi 3 dl vody. Vaříme zhruba 20 minut a mezitím si vytvoříme studenou jíšku, která bude následně potřeba k zahuštění guláše. Rozmícháme tedy asi 3 lžíce hladké mouky ve 2,5 dl vlažné vody. Do hotového zelí vložíme maso i všechnu šťávu z hrnce a chvilku vaříme. Dále postupně vmícháváme jíšku dokud segedín není dostatečně hustý. Je možné, že nespotřebujeme všechnu. Na závěr zalijeme půl kelímkem 12% smetany na vaření a chvilku provaříme. Podáváme nejlépe s houskovým knedlíkem.

Bramborový guláš recept

Pokud nemáte rádi zelí a nechce se vám připravovat recept na segedínský guláš, vyzkoušejte bramborový guláš recept. Brambory obsahují velké množství vitamínu C a nejlepší pro jeho uchování je vařit brambory ve slupce. Bramborový guláš recept si můžete dát klidně i pouze s chlebem nebo jakýmkoli jiným druhem pečiva. Na přípravu bramborový guláš receptu budete potřebovat pouze brambory, česnek, cibuli, kuřecí vývar a klobásku. Samozřejmostí je pak dochucení kořením, především majoránkou.

Jak se odvodnit

Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné a v neposlední řadě je také zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B. Dále obsahuje minerální látky jako je draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

Má také odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Zelí by tedy zcela jistě mělo doplňovat zdravý jídelníček. Pokud vás trápí nadměrná oteklost a přijdete si nafouklí, zjistěte jak se odvodnit. Rovnováhu vody v těle má na starosti hlavně draslík a vápník, proto je důležité při odvodňování jíst potraviny s vyšším obsahem těchto prvků. Například petrželovou nať, brusinky, kopřivu nebo pít zelený čaj. To vše nám může pomoci s tím, jak se odvodnit.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 538.501 Kj

Bílkoviny1.32 g
Sacharidy9.81 g
Sacharidy z cukrů6.06 g
Tuky0.57 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.07 g
Cholesterol0.7 g
Vláknina3.08 g
Vápník37.14 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.