Dušené kysané zelí recept

kysané zelí

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Slanina100 g
Zelí kysané500 g
Cibule1 kus
Kmín1 špetka
Bobkový list1 kus
Cukr bílý20 g
Brambory100 g

Kysané zelí postup

1

Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi vypečeme. Vypečenou slaninu vyndáme a na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli.

2

Zelí slijeme a ochutnáme, zda není moc kyselé, v tom případě z něj vymačkáme lák. Přidáme k cibulce, podlijeme vodou a přihodíme koření (kmín a bobkový list).

3

Vaříme do změknutí, nakonec zahustíme bramborem, nastrouhaným najemno. Úplně nakonec dochutíme cukrem a případně kyselým lákem.

Dušené kysané zelí recept se hodí ke spoustě českých tradičních pokrmů. Zejména skvěle doplní recepty z tučného vepřového masa, jako je třeba vepřová pečeně nebo moravský vrabec. A tou nejlepší kombinací, která všechny napadne asi jako první, je klasická česká kachna se zelím.

Tip: Kachna nabízí skvělé chuťové možnosti právě v kombinaci s dušeným kysaným zelím. Pro její nákup se však vyplatí využít kachna akce, kdy je kachní maso cenově výrazně dostupnější. Výhodné kachna akce jsou vždy dostupné v akčních letácích, které  jsou k dispozici např. na portále Kaufino. 

Proč právě kysané zelí? Dušené kysané zelí recept přináší hned několik benefitů. Jednak dodá jakémukoliv jídlu kontrast chuti. Těžká tučná jídla povznese kysané zelí na jinou úroveň a odlehčí trávicímu systému. Kromě toho kysané zelí zastoupí řadu zdravotních benefitů pro lidský organismus. Tak například posiluje imunitu, což se hodí nejen do zimního období.

Další výhodou kysaného zelí je, že je možné udělat si větší zásoby a připravit kysané zelí do sklenic. Otázkou, která vyvstává jako první je: bílé zelí nebo červené zelí, to je oč tu běží. A odpověď je jednoduchá, obě! Oba typy zelí mají své pro a proti zejména z hlediska obsahu vitamínů a zdraví prospěšných látek. Červené zelí má navíc trochu jemnější chuť a také vytváří krásný barevný kontrast na talíři. Nakonec je tedy na každém, jaký typ zelí zvolí, ale ani s jedním se nedá šlápnout vedle. Jak uvařit zelí? Nejlepší je kysané zelí koupit už zpracované, není tak drahé a je s ním méně práce. Následně ho stačí dobře připravit, ohřát, dochutit a případně zahustit. A o tom, jak přesně na to, je kysané zelí recept.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 275.93 Kj

Bílkoviny1.4 g
Sacharidy10.94 g
Sacharidy z cukrů7.01 g
Tuky0.4 g
Vláknina3.07 g
Vápník37 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.