Bezová šťáva za studena recept

bezová šťáva

Ingredience na 1 porci

Květ černého bezu20 kusů
Cukr bílý300 g
Citrón300 g
Voda čistá2 litry

Bezová šťáva recept za studena

1

Bezové květy přebereme a oklepeme, abychom odstranili případný hmyz. Dáme do většího hrnce a zalijeme dvěma litry čisté převařené vody.

2

Dále přidáme dva citrony, které předtím důkladně omyjeme, nakrájíme na kolečka a odstraníme semínka. Takto necháme minimálně 24 hodin louhovat.

3

Macerát přecedíme, přidáme cukr a mícháme, dokud se nerozpustí. Uchováváme v lahvích v lednici.

Bezová šťáva je snad tím nejlepším jarním osvěžením. Není divu, že se jedná o stálice na menu restaurací, pokud jde o domácí limonády. Přitom je velmi snadné připravit si ji doma. Jediné, co je k tomu potřeba, je recept na bezovou šťávu a ingredience obsažené v receptu. Navíc je šťáva z bezu plná zdraví prospěšných látek.

Výhody pití domácí bezová šťávy

Stačí mít v okolí nebo přímo na zahradě bezový keř. Kdo nemá bezový keř na zahradě, najde ho nejspíše na vlhkých, spíše stinných místech, na okrajích lesů, na mezích nebo i v okolí potoků. Bez kvete v květnu a červnu a dá se poznat podle velkých bílých květenství složených z drobných bílých kvítků. Nezaměnitelná je i jeho typická vůně, která se při správném macerování přenese i do bezové šťávy.

Bezové květy jsou navíc plné živin, výborné jsou v boji například proti chřipce a nachlazení, ale také podporují léčbu zánětů. Takže z bezové šťávy lze získat nejen skvělou chuť a osvěžení, ale také zdravotní benefity. Obecně recepty na šťávy z bylin patří mezi zdravé recepty. A to zejména díky tomu, že náš recept je bezová šťáva za studena. Základem je připravit bezový sirup nevařený, díky čemuž bezové květy nepřichází o své příznivé vlastnosti.

V čem se liší vařená šťáva z bezu?

Vařený bezový sirup má tu výhodu, že vydrží déle uskladněný. Stačí jej mít na chladném a temném místě a vydrží vám celé léto. Příprava vařeného bezového sirupu je snadná. Jde v podstatě jen o uvaření omytých bezových květů v 1,5 l vody. Dále se přidá citrón a vše se nechá 24 hodin louhovat. Poté se už jen bezový sirup přecedí a zahustí povařením s cukrem. Pro nejefektivnější uskladnění bezového sirupu se hodí pečlivě omyté skleněné lahve.

Pro svůj obsah cukru ale domácí bezová šťáva nepotěší například ty, co drží nízkosacharidovou dietu. V takovém případě doporučujeme nahradit cukr náhradním sladidlem nebo například oblíbenou přírodní stévií. Případně tomu, kdo má diabetický jídelníček nebo drží již zmíněnou nízkosacharidovou dietu, doporučujeme konzumovat čerstvý macerát bez cukru.

Bezový vs. bezinkový sirup za studena

Velmi často se mezi konzumenty pletou dva pojmy, tedy bezinková a bezová šťáva. Zatímco recept na bezovou šťávu za studena se připravuje z květů bezu černého, bezinková šťáva za studena pak z jeho plodů. Chuťově si však jsou obě šťávy velmi podobné a téměř totožný mají i vliv na lidské zdraví. Jakmile skončí období pro přípravu domácí bezové šťávy, tedy přibližně koncem června, přichází na scénu zrající plody bezu a s nimi i recept na bezinkovou šťávu.

Vhodná je bezinková či bezová šťáva ke grilování, k letnímu osvěžení nebo zkrátka jen pomůže dodržovat pitný režim. Pokud chcete šťávu z bezu nebo bezinek ještě o něco vylepšit, můžete do ní přidat libovolné ovoce. Díky tomu, že si recept na bezovou šťávu za studena ponechává spoustu vitaminů, se skvěle postará o pitný režim i sportovně založených jedinců.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 18.879 Kj

Bílkoviny0.01 g
Sacharidy1.09 g
Sacharidy z cukrů1.02 g
Tuky0.01 g
Vláknina0.04 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.