Zdravá cuketová bábovka recept

Cuketová bábovka

Ingredience na 1 porci

Cukr moučka200 g
Mouka polohrubá200 g
Cuketa2 kusy
Vejce3 kusy
Kypřící prášek do pečiva4 g
Mléko plnotučné150 ml
Olej řepkový50 ml
Holandské kakao20 g

Cuketová bábovka postup

1

Omyjeme a nastrouháme cuketu najemno. Přidáme vejce, olej a mléko.

2

V druhé míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. Směs pomalu zapracujeme do druhé části těsta a pořádně propracujeme.

3

Z těsta odebereme třetinu a přidáme do ní kakao.

4

Formu na bábovku vymažeme a vysypeme a vlijeme do ní první světlé těsto, následně pak přidáme kakaové těsto.

5

Pečeme na 180 stupňů asi 35 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda je bábovka upečená.

Cuketová bábovka je klasická bábovka, do jejíž základu je přidaná nastrouhaná cuketa. Jaký to má efekt? Její velkou výhodou je, že při nastrouhání do těsta ho zjemní a zvláční. Cuketová bábovka díky tomu vůbec není suchá a velmi těžko se přepeče. Cuketa je velmi univerzální potravina, která se dá zpracovat na slaný i sladký způsob. Proto doporučujeme vyzkoušet i další cuketové recepty. Cuketa se dá přidat do jakékoliv zeleninové směsi, například do salátu nebo k těstovinám. Oblibu si v poslední době získala ale právě při pečení.

Díky obsahu cukety není bábovka jen cukr a mouka, ale také doplněním vlákniny. Díky vysokému obsahu vody je také málo kalorická. Cuketová bábovka recept je díky tomu zdravější variantou klasické bábovky, kterou zná každý od babičky. Kdo chce tedy ke kávě nebo pro hosty něco lehčího, může tento recept vyzkoušet. Skvělá je také cuketová bábovka s kokosem. Stačí formu na bábovku vysypat kokosem. Případně strouhaným kokosem ozdobit hotovou vychladlou bábovku. Dá se ale také polít čokoládovou polevou nebo případně jen posypat moučkovým cukrem. Záleží na každém, jak si bábovku upraví.

Koho by nezaujala zdravá cuketová bábovka, toho si určitě získá vláčná tvarohová bábovka. Oba recepty mají společné to, že těsto je opravdu velmi jemné, vláčné a přitom se bábovka nerozpadá.

Další cuketový tip: recept na cukeťáky na plech

Cukeťák je recept, jehož základ je tvořen z polohrubé mouky, cukety, sýra, prolisovaného česneku a několika druhů koření. Výborně poslouží jako hlavní jídlo třeba k obědu nebo si cukeťáky na plech připravte jako chutnou svačinu. Cukeťák je recept na velmi snadné jídlo, při jehož přípravě všechny ingredience smícháte v jedné nádobě a následně akorát přemístíte na připravený plech.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 478.0033 Kj

Bílkoviny7.54 g
Sacharidy5.62 g
Sacharidy z cukrů0.09 g
Tuky6.89 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.71 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina1.39 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.