Domácí jahodová zmrzlina recept
Ingredience na 1 porci
Jahody zahradní | 300 g | |
Smetana 12% | 150 g | |
Mléko polotučné | 50 ml | |
Cukr bílý | 130 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 10 g |
Postup zmrzlina
Rozmixujte si jahody a poté k nim přidejte všechny zbylé ingredience, kterými jsou smetana, mléko, cukr a citrónová šťáva.
Pořádně promíchejte, nalijte do nádoby a vložte chladit do mrazáku.
Domácí jahodová zmrzlina je recept, který se výborně hodí do teplých, letních dní. Pokud se vám na zahradě urodil dostatek jahod, domácí jahodová zmrzlina je tou správnou volbou, jak je zpracovat. Tento recept na zmrzlinu je skvělý i v tom, že místo jahod můžete použít i jakékoliv jiné ovoce, jako jsou například maliny či rybíz.
Zdravé cookies a domácí jahodová zmrzlina: vynikající recept
Domácí jahodová zmrzlina výtečně chutná i samotná, o to lepší ale je, doplníte-li ji čerstvě upečenými zdravými cookies. Tyto malé koláčky si Američané dopřávají snad ke všemu, vy si je můžete vychutnat s připravenou zmrzlinou. Zdravé cookies je možné připravit v tradiční americké verzi, veganské verzi a výborné jsou i mandlové raw cookies. Předem vás ale upozorňujeme, že kombinace zdravých cookies a domácí zmrzliny může být nebezpečně návyková.
Jahodová zmrzlina a zdravé palačinky
Stejně skvěle, jako se dá zmrzlina kombinovat se zdravými cookies, tomu tak je i v případě zdravých palačinek. Palačinky patří mezi oblíbené a rychlé stálice české kuchyně, které mají jednu velkou výhodu. Tou je nepřeberné množství ingrediencí, kterými si můžete zdravé palačinky dochutit. Kromě klasické marmelády nebo nutelly vyzkoušejte právě i domácí jahodovou zmrzlinu.
Zmrzlina a její historie
Tvrdí se, že zmrzlinu do Evropy ve 13. století přivezl Marco Polo, významný mořeplavec. První pořádné zmínky o této dobrotě však pocházejí až ze století patnáctého, kdy byla v Římě pomocí ledu vyrobená zmražená krémová směs. Ze začátku byla zmrzlina znakem pouze vyšší společnosti. Postupem času však došlo nejenom k rozšíření mezi všechny vrstvy obyvatelstva, ještě navíc se začaly vymýšlet různé nové příchutě. A tak se postupně začala tvarovat podoba zmrzliny, jakou známe dnes.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 27.637 Kj
Bílkoviny | 0.07 g |
Sacharidy | 1.18 g |
Sacharidy z cukrů | 1.14 g |
Tuky | 0.14 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.08 g |
Vláknina | 0.03 g |
Gi | 12.65 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot