Recept na croquembouche neboli krokambuš
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka polohrubá | 150 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Máslo | 100 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Smetana ke šlehání | 400 ml | |
Ztužovač šlehačky | 13 g | |
Cukr bílý | 200 g | |
Voda | 1 sklenice |
Postup croquembouche
V hrnci si rozehřejte hrnek vody se 100 g másla. Jakmile se máslo rozpustí, přisypejte za stálého míchání 150 g polohrubé mouky.
Odpalování těsta trvá asi 2 minuty, než začne vznikat husté těsto. Do vychladlého těsta postupně přišlehejte ručním šlehačem všechna 4 vejce.
Těstem si naplňte cukrářský pytlík a na plech pokrytý pečicím papírem tvarujte větrníčky.
Upečte je v troubě během cca 15 minut a následně je nechejte vychladnout.
Po vychladnutí jednotlivé větrníčky zespodu pomocí plničky naplňte krémem.
Na pánvi si připravte karamel a začněte tvořit věž. Vždy si zespod větrníček namočte v karamelu a umístěte do tvaru pyramidy.
Se zbylým karamelem ozdobte hotovou pyramidu.
Postup krém
Společně vyšlehejte 2 smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky a podle chuti přisypejte cukr moučka.
Croquembouche recept je název pro netradiční, velmi originální dezert, který svým tvarem připomíná pyramidu. Překlad francouzského názvu ‚croque en bouche‘ znamená ‚křupnutí v puse‘. Název croquembouche může být poměrně komplikovaný na výslovnost, a tak se jméno počeštilo a běžně se užívá i označení krokambuš.
Croquembouche: recept a jeho původ
Krokambuš byl poprvé upečen již na začátku 18. století francouzským šéfkuchařem. Ve své domovině, Francii, je croquembouche velmi často podáván jako svatební dort a kromě karamelu se ještě navíc zdobí čokoládou, květinami nebo cukrovými mandlemi. Větrníčky, které tvoří celý základ krokambušové pyramidy, se nerozkrajují, nýbrž plní náplněmi dovnitř.
Krokambuš a jeho náročnost přípravy
Jedná se o velmi složitý sladký pokrm, na který si troufnou pouze zkušení cukráři a cukrářky. Základem je totiž odpalované těsto, které je samo o sobě dost náročné. Navíc je zapotřebí i velké porce zručnosti při stavění pyramidového tvaru z větrníčků. Chcete-li si přeci jenom pochutnat na nějakém francouzském receptu, doporučujeme vám vyzkoušet dort Pavlova.
Jednodušší francouzský zákusek: dort Pavlova
Francie se řadí mezi kulinářské špičky a zrovna croquembouche zvládne opravdu málokdo. Jestli tedy nepatříte mezi ostřílené kuchtíky, zkuste si nejprve upéct recept na dort Pavlova. Jeho základem není odpalované těsto, ale mnohem snazší verze tvořená z vyšlehaných vaječných bílků. Doplňte dort Pavlova různými druhy ovoce, skvěle vypadají i chutnají borůvky, maliny a jahody. V Austrálii a na Novém Zélandu je dort Pavlova dokonce považován za národní jídlo. Takto oblíbený zákusek to je.
30 denní výzva na břicho vyváží sacharidy přijaté v krokambuš
Krokambuš není zrovna synonymem pro zdravé stravování, možná by se proto po jeho konzumaci hodilo zúčastnit se 30 denní výzvy na břicho. Jedná se totiž o skvělý způsob, jak se v poměrně krátkém časovém měřítku dostat do úctyhodné formy a nastartovat své hubnutí. Díky speciální kombinaci cviků dochází během 30 denní výzvy k maximálnímu spalování přijatých kalorií. Což se v případě sladké dobroty s názvem krokambuš bude více než hodit.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 395.91 Kj
Bílkoviny | 6.48 g |
Sacharidy | 3.04 g |
Sacharidy z cukrů | 1.68 g |
Tuky | 6.58 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.06 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 1.2 g |
Vláknina | 0.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.77 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot