Recept na croquembouche neboli krokambuš


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka polohrubá150 g
Vejce4 kusy
Máslo100 g
Sůl2 špetky
Smetana ke šlehání400 ml
Ztužovač šlehačky13 g
Cukr bílý200 g
Voda1 sklenice

Postup croquembouche

1

V hrnci si rozehřejte hrnek vody se 100 g másla. Jakmile se máslo rozpustí, přisypejte za stálého míchání 150 g polohrubé mouky.

2

Odpalování těsta trvá asi 2 minuty, než začne vznikat husté těsto. Do vychladlého těsta postupně přišlehejte ručním šlehačem všechna 4 vejce.

3

Těstem si naplňte cukrářský pytlík a na plech pokrytý pečicím papírem tvarujte větrníčky.

4

Upečte je v troubě během cca 15 minut a následně je nechejte vychladnout.

5

Po vychladnutí jednotlivé větrníčky zespodu pomocí plničky naplňte krémem.

6

Na pánvi si připravte karamel a začněte tvořit věž. Vždy si zespod větrníček namočte v karamelu a umístěte do tvaru pyramidy.

7

Se zbylým karamelem ozdobte hotovou pyramidu.

Postup krém

1

Společně vyšlehejte 2 smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky a podle chuti přisypejte cukr moučka.

Croquembouche recept je název pro netradiční, velmi originální dezert, který svým tvarem připomíná pyramidu. Překlad francouzského názvu ‚croque en bouche‘ znamená ‚křupnutí v puse‘. Název croquembouche může být poměrně komplikovaný na výslovnost, a tak se jméno počeštilo a běžně se užívá i označení krokambuš.

Croquembouche: recept a jeho původ

Krokambuš byl poprvé upečen již na začátku 18. století francouzským šéfkuchařem. Ve své domovině, Francii, je croquembouche velmi často podáván jako svatební dort a kromě karamelu se ještě navíc zdobí čokoládou, květinami nebo cukrovými mandlemi. Větrníčky, které tvoří celý základ krokambušové pyramidy, se nerozkrajují, nýbrž plní náplněmi dovnitř.

Krokambuš a jeho náročnost přípravy

Jedná se o velmi složitý sladký pokrm, na který si troufnou pouze zkušení cukráři a cukrářky. Základem je totiž odpalované těsto, které je samo o sobě dost náročné. Navíc je zapotřebí i velké porce zručnosti při stavění pyramidového tvaru z větrníčků. Chcete-li si přeci jenom pochutnat na nějakém francouzském receptu, doporučujeme vám vyzkoušet dort Pavlova.

Jednodušší francouzský zákusek: dort Pavlova

Francie se řadí mezi kulinářské špičky a zrovna croquembouche zvládne opravdu málokdo. Jestli tedy nepatříte mezi ostřílené kuchtíky, zkuste si nejprve upéct recept na dort Pavlova. Jeho základem není odpalované těsto, ale mnohem snazší verze tvořená z vyšlehaných vaječných bílků. Doplňte dort Pavlova různými druhy ovoce, skvěle vypadají i chutnají borůvky, maliny a jahody.  V Austrálii a na Novém Zélandu je dort Pavlova dokonce považován za národní jídlo. Takto oblíbený zákusek to je.

30 denní výzva na břicho vyváží sacharidy přijaté v krokambuš

Krokambuš není zrovna synonymem pro zdravé stravování, možná by se proto po jeho konzumaci hodilo zúčastnit se 30 denní výzvy na břicho. Jedná se totiž o skvělý způsob, jak se v poměrně krátkém časovém měřítku dostat do úctyhodné formy a nastartovat své hubnutí. Díky speciální kombinaci cviků dochází během 30 denní výzvy k maximálnímu spalování přijatých kalorií. Což se v případě sladké dobroty s názvem krokambuš bude více než hodit.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 395.91 Kj

Bílkoviny6.48 g
Sacharidy3.04 g
Sacharidy z cukrů1.68 g
Tuky6.58 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.06 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol1.2 g
Vláknina0.04 g
Sodík0.07 g
Vápník0.77 g

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.