Recept na švestkový koláč s tvarohem a drobenkou
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 220 g | |
Cukr moučka | 100 g | |
Máslo | 150 g | |
Vejce | 3 kusy | |
Vanilkový cukr | 2 balení | |
Kypřící prášek do pečiva | 2 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Tučný tvaroh | 500 g | |
Švestky | 15 kusů | |
Mouka polohrubá | 100 g | |
Cukr bílý | 50 g | |
Skořice | 2 g |
Postup těsto
100 g másla pokojové teploty utřete do pěny s 50 g moučkového a 1 sáčkem vanilkového cukru, následně zašlehejte 1 vejce.
V jiné nádobě si smíchejte hladkou mouku, špetku soli, čtvrt lžičky prášku do pečiva a takto umíchanou směs přidejte k máslu.
Rukama vypracujte jednotné těsto, které poté natlačíte do koláčové formy.
Těsto s formou na chvilku odložte do lednice a mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.
Postup náplň
V míse promíchejte tvaroh, 50 g cukru moučka, 2 vejce a 1 sáček vanilkového cukru.
Náplň nalijte na vychladlé těsto a na vrch přidejte omyté a rozpůlené švestky. (řezem nahoru)
Postup drobenka
Pomocí rukou promíchejte 100 g polohrubé mouky s 50 g cukru krupice, trochou mleté skořice a 50 g změklého másla.
Vzniklou drobenkou zasypejte koláč a vložte ho do předehřáté trouby na cca 1 hodinu.
Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou se zaslouží o výborné sladké potěšení, které si podmaní celou vaši rodinu. Pokud se vám na zahradě urodil přebytek švestek, tak je koláč s tvarohem a švestkami určitě tou správnou volbou pro jejich zpracování. Díky tvarohu je těsto krásně vláčné, a to ještě několik dní po upečení.
Přidejte tvaroh na koláč se švestkami i do jablečného koláče
Tvaroh skvěle ozvláštní různé recepty na sladké pochutiny, ať už se jedná o koláč se švestkami a tvarohem nebo o tvarohový koláč s jablky. Tento mléčný výrobek lidskému tělu dodá plnohodnotné bílkoviny, minerální látky i vitaminy. Navíc tvaroh hojně zasytí, a tak se nestane, že byste na posezení snědli rovnou celý tvarohový koláč s jablky či koláč se švestkami a tvarohem. K přípravě tvarohového koláče jsou navíc použity velmi levné suroviny. Potěšíte tak svůj žaludek, a zbytečně nezatížíte bankovní účet.
Švestkový koláč s tvarohem a drobenkou vs. slaný koláč
Jakmile se řekne slovo koláč, většině se vybaví pouze jeho sladká varianta. Ta je sice častější, avšak koláče se dají zhotovit i ve slané verzi. Slaný koláč svým původem sahá do Francie, a to dokonce až do 14. století. Jeho příprava je navíc poměrně snadná a velmi jednoduše si slaný koláč můžete přizpůsobit podle své chuti. Slaný koláč úžasně chutná jak teplý, tak studený.
Další švestkový tip: recept na švestkový koláč s mákem
Makový koláč se švestkami je chutným a rychlým receptem vhodným k odpolední svačině nebo jako chutná snídaně. Základ receptu na makový koláč se švestkami tvoří těsto umíchané v jedné míse, ovoce, mák a drobenka. Připravit si však koláč s mákem můžete i z jiných druhů ovoce, nejenom švestek. Využití najdou například nektarinky či blumy.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 690.2773 Kj
Bílkoviny | 7.22 g |
Sacharidy | 19.95 g |
Sacharidy z cukrů | 20.95 g |
Tuky | 6.58 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.07 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.57 g |
Vláknina | 1.4 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.84 g |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot