Recept na tradiční valašské frgále
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 300 g | |
Mouka pšeničná hrubá | 200 g | |
Cukr moučka | 120 g | |
Vejce žloutek | 2 kusy | |
Máslo | 120 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Mléko polotučné | 230 ml | |
Čerstvé droždí | 30 g | |
Citronová kůra čerstvá | 3 g |
Postup frgále
Z droždí, části mléka, mouky a trošky cukru si připravte kvásek. Jakmile kvásek vykyne, smíchejte ho se zbylými ingrediencemi.
Vše zpracujte ve vláčné těsto, které poté přikryjte utěrkou a nechejte důkladně vykynout.
Vykynuté těsto rozdělte na 4 části, z nichž vyválíte kulaté frgály. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
Frgály potřete náplní, zasypejte drobenkou a ještě chvíli nechejte vykynout.
Po chvíli je vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba čtvrt hodiny. Po vytažení je pokapejte rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Valašské frgále jsou tradičním zástupcem sladkých kynutých dezertů vyráběných na českém území. Od koláče se frgál liší právě svojí velikostí, průměrná velikost jednoho frgálu dosahuje 30 centimetrů. Kynuté těsto se dá plnit různými náplněmi, tvarohem, jablky, mákem, ořechovou nádivkou nebo domácími švestkovými povidly. Zbylá švestková povidla navíc můžete využít buď při dalším pečení nebo jako přílohu ke kynutým vdolkům a jako jednu z ingrediencí do švestkové omáčky.
Recept na frgál s tvarohovou náplní
K přípravě tvarohové náplně budete potřebovat dané množství ingrediencí:
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 85 g cukru
- trochu citronové kůry
Všechny suroviny smíchejte dohromady a doplňte tvarohovou náplní recept na frgál.
Valašské frgále s makovou náplní
Na valašské frgále s makovou náplní si připravte tento poměr surovin:
- 250 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 90 g cukru
- 40 g másla
- trochu marmelády
Pečlivě všechny ingredienci promíchejte a potřete makovou náplní výtečné valašské frgále.
Recept na frgál s jablečnou náplní
Jablka si rozvařte na hustou kaši, dochuťte ji podle potřeby cukrem, mletou skořicí a zahustěte strouhaným perníkem. Nyní je jablečná náplň připravená a můžete ji použít do receptu na frgál. Jak je na tom jablko a kalorie? Jablka se řadí mezi nejdostupnější ovoce u nás, jsou proto hojně konzumována a využívána do různých druhů receptů. Jedná se o skvělou superpotravinu plnou potřebných vitaminů.
Zdroj obrázku: wikimedia
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 396.894 Kj
Bílkoviny | 16.96 g |
Sacharidy | 8.27 g |
Sacharidy z cukrů | 4.21 g |
Tuky | 7.38 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.16 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.19 g |
Vláknina | 6.06 g |
Vápník | 0.02 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot