Hovězí pečeně po cikánsku recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Hovězí maso500 g
Slanina20 g
Vepřové sádlo50 g
Cibule1 kus
Rajčatový protlak20 g
Paprika červená3 kusy
Rajčata2 kusy
Sůl2 špetky
Pepř2 špetky
Koření paprika mletá3 špetky

Postup pečeně

1

Hovězí maso naklepejte, protkněte slaninou, osolte a opepřete. Oloupejte a nakrájejte si cibuli, kterou zpěňte na sádle.

2

Poté k ní přidejte maso a ze všech stran ho postupně opečte. Následně přisypejte mletou papriku.

3

Vše podlijte vodou, přidejte rajčatový protlak, vložte do trouby a pečte pod pokličkou do té doby, dokud nebude maso měkké.

4

Během pečení maso občas obraťte, případně ho podle potřeby znovu podlijte vodou.

5

Ke konci k masu vložte očištěné a na kousky nakrájené papriky s rajčaty.

Cikánská hovězí pečeně je oblíbeným receptem mezi českými strávníky. Uvařte si ho z pohodlí domova, k přípravě receptu na cikánskou pečeni budete především potřebovat kvalitní maso a slaninu. Nejlépe cikánská omáčka chutná v doplnění houskového knedlíku nebo rýže. Specifickou chuť cikánské omáčce dodává mletá paprika. Recept totiž původně pochází z Maďarska, kde je toto koření hojně využíváno.

Cikánská pečeně nebo srnčí guláš

Oba pokrmy jsou si v základu podobné, jak jsme již zmínili v předchozích řádcích, cikánská pečeně je příbuznou guláše. Z toho důvodu by vás mohl nadchnout i recept na srnčí guláš. Srnčí guláš se svojí přípravou příliš neliší od jiného guláše, jehož základem je zvěřina. Nejdůležitější částí je kvalitní a čerstvé maso, které je dostatečně opečené pro správnou barvu srnčího guláše. Pro ještě výraznější chuť je vhodné přidat bylinky. Stejně tak můžete vyzkoušet také guláš z vepřového plecka, který je další variantou tohoto pokrmu, ale odlišuje se druhem masa. Vepřový guláš je také velmi snadný a rychlý na přípravu.

Recept na bramborový guláš jako obdoba cikánské omáčky

Dalším obdobným gulášovým pokrmem je recept na bramborový guláš. V tomto případě je velmi důležitý výběr kvalitní uzeniny. Ta se v receptu na bramborový guláš doplní různými druhy bylinek, bramborami, cibulí a česnekem. Výsledkem je chutné jídlo, které se setkává s úspěchem u spousty gurmánů. Bramborový guláš si lze připravit i v odlehčenější, zdravější verzi, která se skvěle hodí, pokud dodržujete zásady zdravého stravování.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 470.443 Kj

Bílkoviny3.47 g
Sacharidy18.23 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky4.65 g
Cholesterol0.9 g
Vláknina7.04 g
Vápník52 g

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.