Hovězí pečeně po cikánsku recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Hovězí maso | 500 g | |
Slanina | 20 g | |
Vepřové sádlo | 50 g | |
Cibule | 1 kus | |
Rajčatový protlak | 20 g | |
Paprika červená | 3 kusy | |
Rajčata | 2 kusy | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 2 špetky | |
Koření paprika mletá | 3 špetky |
Postup pečeně
Hovězí maso naklepejte, protkněte slaninou, osolte a opepřete. Oloupejte a nakrájejte si cibuli, kterou zpěňte na sádle.
Poté k ní přidejte maso a ze všech stran ho postupně opečte. Následně přisypejte mletou papriku.
Vše podlijte vodou, přidejte rajčatový protlak, vložte do trouby a pečte pod pokličkou do té doby, dokud nebude maso měkké.
Během pečení maso občas obraťte, případně ho podle potřeby znovu podlijte vodou.
Ke konci k masu vložte očištěné a na kousky nakrájené papriky s rajčaty.
Cikánská hovězí pečeně je oblíbeným receptem mezi českými strávníky. Uvařte si ho z pohodlí domova, k přípravě receptu na cikánskou pečeni budete především potřebovat kvalitní maso a slaninu. Nejlépe cikánská omáčka chutná v doplnění houskového knedlíku nebo rýže. Specifickou chuť cikánské omáčce dodává mletá paprika. Recept totiž původně pochází z Maďarska, kde je toto koření hojně využíváno.
Cikánská pečeně nebo srnčí guláš
Oba pokrmy jsou si v základu podobné, jak jsme již zmínili v předchozích řádcích, cikánská pečeně je příbuznou guláše. Z toho důvodu by vás mohl nadchnout i recept na srnčí guláš. Srnčí guláš se svojí přípravou příliš neliší od jiného guláše, jehož základem je zvěřina. Nejdůležitější částí je kvalitní a čerstvé maso, které je dostatečně opečené pro správnou barvu srnčího guláše. Pro ještě výraznější chuť je vhodné přidat bylinky. Stejně tak můžete vyzkoušet také guláš z vepřového plecka, který je další variantou tohoto pokrmu, ale odlišuje se druhem masa. Vepřový guláš je také velmi snadný a rychlý na přípravu.
Recept na bramborový guláš jako obdoba cikánské omáčky
Dalším obdobným gulášovým pokrmem je recept na bramborový guláš. V tomto případě je velmi důležitý výběr kvalitní uzeniny. Ta se v receptu na bramborový guláš doplní různými druhy bylinek, bramborami, cibulí a česnekem. Výsledkem je chutné jídlo, které se setkává s úspěchem u spousty gurmánů. Bramborový guláš si lze připravit i v odlehčenější, zdravější verzi, která se skvěle hodí, pokud dodržujete zásady zdravého stravování.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 470.443 Kj
Bílkoviny | 3.47 g |
Sacharidy | 18.23 g |
Sacharidy z cukrů | 6 g |
Tuky | 4.65 g |
Cholesterol | 0.9 g |
Vláknina | 7.04 g |
Vápník | 52 g |
Alergeny
Graf nutričních hodnot