Recept na chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Ingredience na 1 porci

Brambory500 g
Brambory se slupkou125 g
Vejce1 kus
Mouka pšeničná hrubá150 g
Mléko polotučné100 ml
Sůl2 špetky

Postup knedlíky

1

Omyjte si půl kila syrových brambor, oloupejte je a na jemném struhadle nastrouhejte. Nastrouhané brambory v ruce vyždímejte, získanou vodu však nevylévejte, ale ponechejte si ji na pozdější použití.

2

Vyždímané brambory přelijte horkým mlékem, promíchejte a přidejte k nim 125 gramů uvařených, oloupaných a nastrouhaných brambor.

3

Z odstavené vody vylijte všechnu tekutinu, ponechejte si pouze škrob, který se vespod usadil, a přidejte ho k bramborám.

4

Stejně tak do mísy přidejte i vejce, sůl, mouku (podle potřeby můžete i více) a pomocí vařečky vypracujte těsto.

5

Do velkého hrnce si nalijte vodu, přiveďte ji k varu a mírně osolte. Namočte si lžíci do studené vody a z těsta s ní začněte vykrajovat jednotlivé knedlíky.

6

Knedlíčky vhoďte do vroucí vody a vařte cca 10 minut. Po vytažení z vody knedlíky propíchněte špejlí a můžete podávat.

Chlupaté knedlíky, občas přezdívány jako chlupačky nebo klouzáky, jsou skvělou obměnou tradičních knedlíků, jako jsou houskové, bramborové nebo hrníčkové. Základ tohoto receptu na chlupatý knedlík tvoří syrové i vařené brambory, ke kterým se postupně přidávají některé další ingredience. Běžně se ale můžete setkat i s receptem, ve kterém se chlupatý knedlík připravuje pouze z brambor syrových.

Chlupatý knedlík se hodí podávat k pečeným či dušeným masům, senzačně také doplní různé druhy omáček. Svým vzhledem připomíná noky, na obou totiž vzniká charakteristický kluzký povrch.

Hamburská vepřová pečeně s receptem na chlupaté knedlíky

Jedním z možných pokrmů, kde se dají skvěle uplatnit právě chlupaté knedlíky ze syrových brambor, je hamburská vepřová pečeně. Hamburská vepřová pečeně, jinak zvaná také jako hamburská omáčka, je velmi oblíbeným jídlem v české kuchyni i u našich sousedů. Připravuje se z vepřové kýty, která se prošpikuje párky, slaninou a kyselými okurkami. Připravit si k hamburské vepřové pečeni můžete houskový knedlík, nebo právě chlupaté knedlíky ze syrových brambor.

Vepřové medailonky s chlupatým knedlíkem

Další variantou, ke které je vhodné připravit tyto knedlíky, jsou vepřové medailonky. Stejně jako hamburskou omáčku, i vepřové medailonky se vaří z vepřové panenky. Jejich příprava je snadná, rychlá a zvládne ji proto každý. Jedná se o zástupce rychlých obědových pokrmů, které sice nejsou ukázkovým jídlem podle zdravého jídelníčku, avšak chutnají naprosto famózně. V lednici vám navíc vydrží několik dní, a tak si vepřové medailonky můžete navařit dopředu.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 324.594 Kj

Bílkoviny6.35 g
Sacharidy1.61 g
Sacharidy z cukrů0.11 g
Tuky5.46 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.56 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.05 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g
Gi0.15

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.