Krémová cuketová polévka recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Česnek2 stroužky
Mrkev1 kus
Cuketa1 kus
Voda čistá1 kg
Olej řepkový10 ml
Cibule1 kus
Bujón v kostce10 g
Brambory200 g
Tavený sýr10 g
Sůl1 špetka
Smetana na vaření 10%100 g

Postup polévka

1

Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibulku, následně ji osmahněte na rozpáleném oleji.

2

Následně přidejte nakrájenou mrkev, brambory, cuketu, prolisovaný česnek. Vše společně osmahněte a po chvilce zalijte vodou.

3

Suroviny s vodou přiveďte k varu, přidejte k nim kostku kuřecího bujónu a vařte tak dlouho, dokud zelenina nezměkne.

4

Poté vše důkladně rozmixujte, přidejte pro zjemnění smetanu, trojúhelníček taveného sýra a ještě malou chvíli povařte.

Krémová cuketová polévka se postará buď o předkrm, nebo o hlavní, plnohodnotné jídlo. Lidské tělo totiž obohatí o potřebné vitamíny i minerální látky a navíc organismus příjemně prohřeje. Pro ozdobení cuketové krémové polévky můžete využít lístky oregana, nakrájený šnytlík nebo bazalku. Bylinky vypadají nejenom hezky, kromě toho cuketovou polévku příjemně provoní.

Krémová cuketová polévka a jiné jednoduché polévky

Receptů na jednoduché polévky je ale daleko více než jenom ta cuketová krémová. Dalším je například francouzská cibulačka, skvělý vyprošťovák po alkoholové kocovině, nebo krémová celerová polévka. V podzimním období se zas pro změnu můžete často setkat s receptem na dýňovou polévku hokkaido. Obdobným receptem na krémovou cuketovou polévku je brokolicová polévka se smetanou, další ze zástupců jednoduchých polévek.

Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou se připravuje téměř stejně jako tato cuketová polévka. Podusíte si brokolicové košťály s česnekem, přilijete vývar, vše rozmixujete, dochutíte, přilijete smetanu a můžete brokolicovou polévku se smetanou podávat. Servírovat vám ji doporučujeme v hlubokém talíři s opečenými krutony a voňavými bylinkami, například šnytlíkem.

Polévky jako zdroj potřebných vitamínů

Polévky jsou skvělé z tolika důvodů. Jedním z nich je to, že jsou opravdu rychlé a snadné na přípravu. Dalším důvodem je, že jsou velmi často připravované ze zeleniny, a tak se jedná o zdraví prospěšná jídla. V zimních měsících navíc lidskému tělu dodají potřebné teplo a pomohou s dodržováním pitného režimu. V případě cuketové polévky konzumací získáte zásobu vitaminu A, B i C a minerálních látek jako hořčík, fosfor či vláknina.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 501.701 Kj

Bílkoviny3.65 g
Sacharidy20.65 g
Sacharidy z cukrů6.13 g
Tuky2.2 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.14 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina8.11 g
Sodík0.02 g
Vápník37.01 g

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.