Velikonoční beránek recept
Ingredience na 1 porci
Máslo | 120 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Cukr bílý | 200 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Mléko polotučné | 200 ml | |
Mouka polohrubá | 300 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Citrónová šťáva čerstvá | 5 g |
Postup velikonoční beránek
Oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme máslo s cukrem a utřeme do pěny.
Postupně ke směsi přiléváme mléko a přidáváme mouku s práškem do pečiva. Zakápneme citrónovou šťávou.
Z bílků vyšleháme sníh a lehce vmícháme do směsi.
Těsto nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-45 minut.
Tradiční velikonoční beránek recept jednoduše nesmí nikdy chybět k navození pravé velikonoční atmosféry. Avšak tento recept nemusíme zkoušet pouze na beránku, můžeme využít klidně i nějakou malou pečící formu. Získáme tak nadýchaný dortík či bochánek, který se hodí jako dezert doslova kdykoli. Velikonoční beránek recepty se mohou lišit různými přísadami či polevami. Někdo rád přidává rozinky, želatinové kousky ovoce či čokoládové pecičky. Na beránku pak může být čokoládová poleva, avšak je výborný i bez ní. Ten pravý velikonoční beránek recept si tedy každý nastaví podle sebe a svých preferencí. Postup recept beránek je v základu velmi jasný. Je dobré si dopředu předehřát troubu a také rovnou vymazat a vysypat formu hrubou moukou. Po přidání sněhu z bílků je totiž nejlepší postupovat rychle, aby nám těsto v troubě krásně vyběhlo nahoru. Do těsta můžete přidat jak citrónovou šťávu, tak citrónovou kůru.
Vajíčková pomazánka s majonézou
Po velikonočních svátcích často nevíme co se všemi těmi vejci dělat. Jako jasná volba se nabízí vajíčková pomazánka s majonézou. Ta se dá připravit hned na několik způsobů. Můžeme přidat tvaroh, červenou řepu, mrkev či avokádo a hned může být vajíčková pomazánka s majonézou pokaždé o trochu jiná. K přípravě vajíčkové pomazánky doporučujeme použít tzv. šťastná vajíčka, která pocházejí od nosnic v ekologickém zemědělství a mají označení 0 anebo vejce nosnic z volného výběhu, která mají označení 1.
Zdravá pizza pro všechny
Při jakýchkoli oslavách či svátcích je často všude mnoho nezdravého jídla, pití a někdy tak nemáme šanci udržet svůj vyvážený jídelníček. Zdravá pizza může tomuto nešvaru alespoň trochu pomoci předejít. Můžete ji připravit samozřejmě kdykoli jako hlavní chod, ale věřím, že právě návštěvy z ní budou nadšené. Zdravá pizza je prostě pořád pizza a navíc může být mnohem chutnější než ta kupovaná. Rozhodně obsahuje více vlákniny, živin a je celkově vyváženější. Sami ji vyrábíme a proto víme, co do ní dáváme. Zdravá pizza se tedy nezakládá hlavně na tuku, jak tomu často je u běžné pizzy.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 389.4313 Kj
Bílkoviny | 6.33 g |
Sacharidy | 2.47 g |
Sacharidy z cukrů | 20.94 g |
Tuky | 6.28 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.07 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.04 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot