Hrníčková jablečná bábovka
Ingredience na 1 porci
Jablko | 250 g | |
Mouka hladká | 200 g | |
Cukr bílý | 40 g | |
Vanilkový cukr | 1 balení | |
Kypřící prášek do pečiva | 12 g | |
Olej řepkový | 115 ml | |
Vejce | 3 kusy | |
Skořice | 3 g |
Postup bábovka
Jablka si smíchejte s moukou, kypřicím práškem do pečiva, skořicí, vanilkovým cukrem i cukrem krupice.
Do směsi přidejte také vaječné žloutky, olej, případně trochu mléka, jestliže jablka nejsou dostatečně šťavnatá.
Jako poslední po částech přimíchejte ušlehaný sníh z bílků a výslednou směs přelijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
Upečte ve vyhřáté troubě a těsně před konzumací bábovku posypejte moučkovým cukrem.
Jablečná bábovka je oblíbená hned ze tří důvodů. Prvním důvodem, proč si jablková bábovka získala mnoho gurmánských srdcí, je její rychlá příprava. S tím se pojí snadné odměřování surovin, jelikož jsme vám vše přepočítali jak na gramy, tak na hrnky. Třetím aspektem je její výjimečně dobrá a vláčná chuť ještě několik dní po upečení.
Jablečná bábovka: přepočet ingrediencí na hrnky
Abyste měli pečení co nejsnazší, přepočítali jsme vám potřebné ingredience i v poměru na hrnky či lžičky. Jedná se o hrnek o objemu 250 mililitrů, tedy klasická velikost, kterou má určitě každý doma.
- 1,5 hrnku nastrouhaných jablek
- 2 hrnky hladké mouky
- 3/4 hrnku cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- 0,5 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 lžička skořice
Další hrníčková bábovka: výborná tvarohová bábovka
Odvažování potřebných ingrediencí pomocí hrnečků je časově velmi úsporné. Rádi bychom vám proto kromě bábovky z jablek doporučili i recept na výbornou tvarohovou bábovku. Samozřejmostí je nejenom přepočet na hrnky, ale opět i výjimečně dobrá chuť. Ve zdravé tvarohové bábovce je navíc přidaný i protein, který je vhodný pro budování svalové hmoty. Navíc je výborná tvarohová bábovka vláčná ještě několik dní po upečení. Stejně na tom je i bábovka s jablky.
Bábovka s jablky vs. drobenkový koláč s jablky
Oba tyto recepty, jak jablečná bábovka, tak i drobenkový koláč s jablky, zahrnují mezi své hlavní ingredience jedno z nejkonzumovanějších ovocí, jablka. K přípravě drobenkového koláče však budete potřebovat váhu, hrníčky vám nepostačí. Jinak se jedná o lehce stravitelný dezert, který máte připravený během chvíle a zvládne ho opravdu každý. Doporučujeme vám proto upéct hrníčkovou bábovku z jablek i drobenkový koláč s jablky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 410.0453 Kj
Bílkoviny | 6.35 g |
Sacharidy | 3.33 g |
Sacharidy z cukrů | 20.94 g |
Tuky | 6.46 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.63 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.41 g |
Sodík | 0.28 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 38 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot