Slaný koláč recept
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Mouka hladká | 250 g | |
Hera | 120 g | |
Mléko polotučné | 15 ml | |
Vejce | 4 kusy | |
Sýr eidam 30% tuku | 250 g | |
Smetana 12% | 125 g | |
Sůl | 2 špetky | |
Pepř | 1 špetka | |
Muškátový oříšek mletý | 1 g |
Postup koláč
Smíchejte mouku, heru, lžíci mléka, 1 vejce, špetku soli a vzniklé těsto dejte vychladit do lednice.
Nyní si smícháním 3 vajec, sýru, smetany, soli, pepře a muškátového oříšku připravte náplň.
Vychladnuté těsto vyválejte na plát a přeneste ho vymazané, vysypané koláčové formy.
Potřete těsto připravenou náplní a pečte ve středně vyhřáté troubě.
Slaný koláč podávejte nakrájený na řezy.
Slaný koláč je recept na originální party občerstvení, svačinu, večeři nebo klidně oběd spadající do francouzské kuchyně. Nebojte se experimentovat a upravit si náplň či těsto na slaný koláč podle svého vkusu. Výbornou volbou jsou například bylinky, vylepší chuť i vůni. Chcete-li si zhotovit zdravější slané koláče, nahraďte pšeničnou mouku například celozrnnou. Připravit si můžete slaný koláč na plech, či ho vložit do koláčové formy.
Slaný koláč: recept a jeho historie
Za svoji domovinu slané koláče považují proslulý gurmánský stát, kterým je Francie. Těsto na slaný koláč se obvykle zhotovuje ve dvou možných verzích. První varianta je popsána v tomto receptu, druhou možností je slaný koláč z listového těsta. Existuje spousta variant tohoto receptu francouzské kuchyně, do některých se přidává například uzený losos, zkaramelizovaná cibule či šunka. Svou popularitu mezi lidmi si slané koláče získaly i proto, že se dají konzumovat jak teplé, tak studené. Můžete si je proto vzít de facto všude s sebou.
Tip: Kvalitní suroviny pro slaný koláč neboli quiche nabízí například Tesco leták, který je plný nejen kvalitních, ale také cenově dostupných potravin. Albert leták navíc nabízí sortiment od českých i zahraničních výrobců a dodavatelů, a zárukou jsou tedy kvalitní suroviny a skvělá chuť pokrmu.
Švestkový koláč s mákem
Když se řekne slovo koláč, většině z vás se jako první vybaví jeho sladká verze. Z toho důvodu bychom vám rádi na upečení doporučili i švestkový koláč s mákem. Jedná se o výtečný dezert, jehož těsto se připravuje pouze v jediné míse. Nehrozí tak, že byste si přípravou švestkového koláče s mákem zbytečně zašpinili kuchyň. Kromě švestek si tento sladký koláč můžete upéct i s jinými druhy ovoce, například nektarinkami či meruňkami.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 404.109 Kj
Bílkoviny | 6.69 g |
Sacharidy | 1.67 g |
Sacharidy z cukrů | 0.11 g |
Tuky | 6.91 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.89 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.12 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.2 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot