Slaný koláč recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka hladká250 g
Hera120 g
Mléko polotučné15 ml
Vejce4 kusy
Sýr eidam 30% tuku250 g
Smetana 12%125 g
Sůl2 špetky
Pepř1 špetka
Muškátový oříšek mletý1 g

Postup koláč

1

Smíchejte mouku, heru, lžíci mléka, 1 vejce, špetku soli a vzniklé těsto dejte vychladit do lednice.

2

Nyní si smícháním 3 vajec, sýru, smetany, soli, pepře a muškátového oříšku připravte náplň.

3

Vychladnuté těsto vyválejte na plát a přeneste ho vymazané, vysypané koláčové formy.

4

Potřete těsto připravenou náplní a pečte ve středně vyhřáté troubě.

5

Slaný koláč podávejte nakrájený na řezy.

Slaný koláč je recept na originální party občerstvení, svačinu, večeři nebo klidně oběd spadající do francouzské kuchyně. Nebojte se experimentovat a upravit si náplň či těsto na slaný koláč podle svého vkusu. Výbornou volbou jsou například bylinky, vylepší chuť i vůni. Chcete-li si zhotovit zdravější slané koláče, nahraďte pšeničnou mouku například celozrnnou. Připravit si můžete slaný koláč na plech, či ho vložit do koláčové formy.

Slaný koláč: recept a jeho historie

Za svoji domovinu slané koláče považují proslulý gurmánský stát, kterým je Francie. Těsto na slaný koláč se obvykle zhotovuje ve dvou možných verzích. První varianta je popsána v tomto receptu, druhou možností je slaný koláč z listového těsta. Existuje spousta variant tohoto receptu francouzské kuchyně, do některých se přidává například uzený losos, zkaramelizovaná cibule či šunka. Svou popularitu mezi lidmi si slané koláče získaly i proto, že se dají konzumovat jak teplé, tak studené. Můžete si je proto vzít de facto všude s sebou.

Tip: Kvalitní suroviny pro slaný koláč neboli quiche nabízí například Tesco leták, který je plný nejen kvalitních, ale také cenově dostupných potravin. Albert leták navíc nabízí sortiment od českých i zahraničních výrobců a dodavatelů, a zárukou jsou tedy kvalitní suroviny a skvělá chuť pokrmu.

Švestkový koláč s mákem

Když se řekne slovo koláč, většině z vás se jako první vybaví jeho sladká verze. Z toho důvodu bychom vám rádi na upečení doporučili i švestkový koláč s mákem. Jedná se o výtečný dezert, jehož těsto se připravuje pouze v jediné míse. Nehrozí tak, že byste si přípravou švestkového koláče s mákem zbytečně zašpinili kuchyň. Kromě švestek si tento sladký koláč můžete upéct i s jinými druhy ovoce, například nektarinkami či meruňkami.

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 404.109 Kj

Bílkoviny6.69 g
Sacharidy1.67 g
Sacharidy z cukrů0.11 g
Tuky6.91 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)1.89 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.12 g
Sodík0.07 g
Vápník0.2 g
Gi0.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.