Recept na velikonoční jidáše


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Mouka polohrubá1000 g
Čerstvé droždí30 g
Mléko polotučné250 ml
Cukr bílý100 g
Máslo120 g
Vejce žloutek2 kusy
Vejce1 kus
Sůl1 špetka
Med včelí (7 g)2 lžičky

Postup jidáše

1

Rozdrolte si droždí, přidejte k němu trochu vlažného mléka, mouky, lžičku cukru a nechejte vzejít kvásek.

2

Ke vzešlému kvásku přisypejte zbytek mouky i cukru, špetku soli, do pěny utřené máslo se žloutky, vlažné mléko a vypracujte těsto.

3

Jakmile získáte hladké, jednotné těsto, nechejte ho na teplém místě vykynout.

4

Z vykynutého těsta si nakrájejte menší kousky, pomocí rukou je vyválejte do válečků a zatočte do charakteristického tvaru.

5

Hotové jidáše přeneste na plech vystlaný pečicím papírem, nechejte je ještě chvilku vykynout a následně je potřete rozšlehaným vejcem.

6

Vložte je péci do trouby a po upečení je ještě horké potřete rozehřátým medem.

Velikonoční jidáše se tradičně připravují z kynutého těsta, které se pro zlepšení chuti po upečení potírá rozehřátým medem. V dřívějších dobách se tradovala pověra, že kdo si dopřeje jidáš během svítání, bude se po celý rok těšit pevnému zdraví. Jistou symboliku s sebou nese i tvar, do kterého se jidáše svinují. Mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil jeden z Kristových apoštolů, Jidáš. Právě díky tomuto apoštolovi sladké pečivo získalo i svůj název.

Recept na jidáše a velikonoční nádivku z rohlíků

V období Velikonoc není tradiční pouze recept na jidáše, hojně se připravuje i nádivka z rohlíků. Krásně si nádivku můžete oživit kopřivami, čerstvou petrželkou nebo pažitkou. Abyste docílili zdravější verze, využijte do receptu celozrnné, nikoliv bílé rohlíky. Dále budete potřebovat vajíčka, mléko a poté již volte ingredience podle vlastních preferencí. Nádivka z rohlíků se dá připravit jak s masem, tak bez masa, což jistě ocení i vegetariáni. Netradiční specialitou, na kterou vám rovněž přinášíme recept, je rybí nádivka.

Jidáš a vajíčková pomazánka jako velikonoční klasika

Dalším oblíbeným receptem, který si bez pochyb na Velikonoce také připravujete, je vajíčková pomazánka. Skvěle se postará o rychlou a zároveň opravdu chutnou večeři či svačinu. Umíchat si můžete vajíčkovou pomazánku s kedlubnou, červenou řepou, tvarohem či avokádem. Variací je velká a rozmanitá škála. Zkrátka recept na jidáše, velikonoční nádivka z rohlíků ani vajíčková pomazánka by neměly chybět na žádné správné velikonoční hostině.

Bílkový chlebíček s mandlemi

Pokud přemýšlíte nad receptem, ve kterém byste mohli zužitkovat zbylé bílky, poradili bychom vám právě bílkový chlebíček s mandlemi. Bílkový chlebíček, jinak zvaný také jako biskupský chlebíček, je úžasně rychlým a výtečným receptem. Pro ozvláštnění můžete upečený biskupský chlebíček z bílků potřít čokoládovou polevou a dozdobit oříšky či mandlemi. Bílkový chlebíček s mandlemi se na našem území peče nejčastěji v období Velikonoc, v USA je to pro změnu v období Vánoc. Základem je kandované ovoce, mandle či oříšky a samozřejmě vaječné bílky.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 824.124 Kj

Bílkoviny23.05 g
Sacharidy13.6 g
Sacharidy z cukrů5.14 g
Tuky12.8 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)3.71 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.39 g
Vláknina6.05 g
Sodík0.07 g
Vápník0.07 g
Gi65.15

Alergeny

  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj
  • Vejce a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.