Domácí majonéza recept

Ingredience na 1 porci
Vejce | 1 kus | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Olej slunečnicový | 2 lžíce |
Postup majonéza
Do hrníčku si rozkřápněte vejce, přidejte trochu soli, pepře a mixérem promíchávejte na ty nejvyšší obrátky.
Postupně podle potřeby přilévejte olej. Až budete s výslednou konzistencí spokojení, mixér vypněte.
Domácí majonéza je pro přípravu ještě snazší, než by se na první pohled mohlo zdát. K přípravě receptu na majolku budete potřebovat pouze vejce, sůl, pepř, olej a výkonný mixér. V současné době se majolka kupuje spíš už průmyslově připravená. Vy si však zkuste vyrobit vlastní, kvalitní domácí majonézu.
Vůbec první recept na majonézu vznikl v 18. století ve Francii. Dodnes není jasné, zda označení majonéza vzniklo z francouzského, nebo španělského slova. Majolka totiž byla připravená jako pocta pro vévodu, kterému se povedlo dobýt španělský ostrov Menorca.
Bramborový salát s jogurtem
Recept na majonézu své uplatnění najde bez pochyb v přípravě bramborových salátů. Jednou z verzí, kterou si můžete připravit, je bramborový salát s jogurtem. Pro spojení všech použitých ingrediencí se dá zvolit buď právě domácí majonéza, případně její náhražka, kterou je sojanéza. Tu, na rozdíl od majolky, mohou i vegani, jelikož neobsahuje vejce. Pokud se pustíte do přípravy bramborového salátu s jogurtem, nezapomeňte ho nechat přes noc odležet. Získá tím daleko lepší chuť.
Domácí majonéza a těstovinový salát s jogurtem
Podobná situace jako u bramborového salátu nastává i u salátu těstovinového. Těstovinový salát s jogurtem se stejně tak chutně dá připravit i s použitím receptu na majonéza. Podstatný rozdíl se ukrývá v kaloriích, bílý jogurt je o poznání zdravější než majonéze. Pokud si však tučné či nezdravé potraviny nedopřáváte příliš často, určitě máte dovoleno zhřešit.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 578.15 Kj
Bílkoviny | 6.19 g |
Sacharidy | 0.47 g |
Tuky | 5.44 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 1.55 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot