Nakládané zelí recept


Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149

Ingredience na 1 porci

Zelí bílé14000 g
Sůl200 špetek
Kmín20 špetek
Cibule2 kusy

Postup zelí

1

Hlávky zelí pořádně očistěte, nakrájejte na čtvrtky a odstraňte košťály.

2

Všechno zelí nakrouhejte a nasypejte do nějaké velké nádoby. Přidejte k němu sůl, pepř a na kolečka nakrájenou, oloupanou cibuli.

3

Ingredience promíchejte a začněte směsí plnit připravený sud. Nezapomeňte zelí pěstí upěchovávat.

4

Upěchováním bude zelí pouštět šťávu, kterou naběračkou odeberte do hrnce.

5

Trochu šťávy nechejte pouze na vrchu, aby zelí nebylo příliš vysušené.

6

Sud se zelím uzavřete, do žlábku nalijte převařenou vodu a teď už zelí nechejte kvasit.

7

Pokud by během kvašení došla voda, přilijte ji.

Nakládané zelí vám v sudu vydrží klidně několik týdnů. Z toho důvodu je zvolené množství ingrediencí tak vysoké. Po vykvašení vám vznikne to nejlepší kysané zelí, kterým můžete doplnit například kachnu nebo jinou pečeni.

Rady a tipy pro krouhané zelí

Abyste si urychlili proces krouhání zelí, povolejte do služby kuchyňského robota, který krouhané zelí vytvoří za vás. Pro plnění zelí do sudu používejte rukavice. Recept na kvašené zelí totiž obsahuje sůl, která by v kontaktu s pokožkou mohla být mírně agresivní. Ideálně nechejte nakládané zelí alespoň týden v místnosti s pokojovou teplotou, poté až ho přemístěte někam do chládku, třeba do sklepa. To nejlepší kysané zelí si můžete připravit jak z červeného, tak bílého zelí.

Kysané zelí a recepty z něj

Recepty z kysaného zelí jsou výjimečné pro své zdravotní účinky. Kysané zelí navíc pomáhá redukovat váhu, nebojte se ho tedy ve své kuchyni začít hojně využívat. Kromě tradičního kysaného zelí si můžete připravit salát z kysaného zelí s jablky, zelné placky nebo třeba masové kuličky s kysaným zelím. Recepty z kysaného zelí jsou kromě všech ostatních benefitů levné, jelikož se zelí řadí mezi jednu z nejlevnějších i nejzdravějších ingrediencí. Obdobnými vlastnostmi se může pochlubit i další kvašená surovina, kterou je kombucha. Při každodenním popíjení kombuchy můžete docílit detoxikace organismu, zhubnutí i posílení imunity.

Nakládané zelí neboli kysané zelí a jeho účinky

Účinky kysaného zelí na lidský organismus jsou opravdu výjimečné. Je výkonným pomocníkem při posilování imunitního systému, doporučuje se při protikvasinkové dietě. Navíc se jedná o velmi levnou záležitost, kterou si proto můžete hojně dopřávat. V neposlední řadě kvašené zelí snižuje únavu a podporuje tvorbu krve.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 235.119 Kj

Bílkoviny1.02 g
Sacharidy9.05 g
Sacharidy z cukrů6 g
Tuky0.25 g
Vláknina3.03 g
Vápník37 g
Gi0.1

Alergeny

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.