Recept na pečené uzené koleno
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Uzené koleno | 500 g | |
Cibule | 2 kusy | |
Česnek | 3 stroužky | |
Včelí med | 3 lžíce | |
Worcester | 10 ml | |
Omáčka sojová | 30 g | |
Olej slunečnicový | 2 lžíce | |
Koření grilovací | 3 špetky | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Rozmarýn | 5 g |
Uzené koleno recept
Koleno důkladně očistěte a tenkým nožem do něj udělejte 3 řezy až ke kosti. Tím se lépe provaří.
Vložte koleno do vody a vařte cca 15 minut, poté vodu vyměňte.
Do vyměněné, čisté vody vložte kromě kolena i rozmarýn, pepř, nakrájenou cibuli, sůl a vařte zhruba 50 minut.
Uvařenému kolenu na povrchu nařízněte kůži na mřížku.
Oloupejte si stroužky česneku, rozpulte je a vtlačte na některém místě do kolena.
Potřete koleno trochou marinády smíchané z medu, worcesteru, sójové omáčky, oleje a grilovacího koření.
Podlijte koleno cca 3 lžícemi vývaru z kolena a vložte ho do trouby.
Pečte ho přibližně půl hodiny při teplotě 200 °C. Průběžně přidávejte zbytek marinády a polévejte vývarem, dokud nebude koleno hotové.
Pečené uzené koleno je hospodskou specialitou, kterou si díky tomuto receptu připravíte i z pohodlí domova. Pomalu pečené uzené koleno se k nám dostalo z Bavorska, kde se koleno servíruje ideálně s bramborovými knedlíky a červeným zelím. V České republice oblíbenou kombinaci představuje i uzené vepřové koleno v doplnění s nadýchaného chleba nebo opečených brambor. Zdravější variantu představuje zeleninová příloha z hlávkového salátu, rajčat a okurek, nebo zelný salát z kysaného zelí. Pro recept na uzené koleno nebudete potřebovat pouze koleno, ale ještě několik dalších ingrediencí pro marinádu. Těmi jsou například med či sójová omáčka. Variací receptu je několik, někteří například připravují pečené uzené kolenu na pivu, anebo k němu pro pikantnější chuť přidávají chilli papričky.
Uzené vepřové koleno a zelný salát z kysaného zelí
Jednou z možných příloh, kterou si k receptu na pečené uzené koleno můžete připravit, je zelný salát z kysaného zelí. Jedná se o vitaminovou bombu, ve které se pro zlepšení chuti nachází i mrkev s jablkem. Zelný salát z kysaného zelí v sobě ukrývá nejenom vitamíny, ale i velké množství minerálních látek. Skvělou vlastností kysaného zelí je to, že pomáhá s hubnutím nebo tvorbou krve. Zároveň se podílí na detoxikaci celého organismu. I z toho důvodu se k uzenému vepřovému kolenu vyplatí umíchat zelný salát z kysaného zelí. Kromě přílohy zvolte také chutnou marinádu na pečené uzené koleno. Mezi vyhledávané marinády na koleno se řadí například česneková nebo bylinková. Velmi oblíbené je také pečené uzené koleno na pivu.
Jako dezert zdravé cookies
Uzené vepřové koleno se řadí ke kaloricky velmi náročným pokrmům. Chcete-li si ho tedy jednou za čas dopřát, měli byste kalorický příjem vyvážit alespoň jinde. Odpusťte si proto sladký dezert k odpolední kávě a upečte si místo něj raději zdravé cookies. Vyzkoušejte například veganskou verzi, ve které se nenacházejí žádné živočišné ingredience, pouze ty přírodního původu. Navíc jsou zdravé cookies doplněné o lahodnou vanilkovou příchuť. Stejně na denní program ideálně zařaďte nějaký pohyb, například běh nebo procházku. Určitě uzené vepřové koleno není pokrmem, který by se měl konzumovat často.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 640.3255 Kj
Bílkoviny | 2.02 g |
Sacharidy | 19.49 g |
Sacharidy z cukrů | 14 g |
Tuky | 0.61 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.03 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 3 g |
Vápník | 37.57 g |
Alergeny
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot