Zelená káva na hubnutí
Jaký účinek má zelená káva na metabolismus? A opravdu může při hubnutí pomoci?
Tepelnou úpravou znehodnocujete zrna
Když kávovník roste, jeho plody jsou červené boby, které můžeme přirovnat například k našim šípkům. Jakmile se sklidí a nechají vyschnout na slunci, jejich slupka ztmavne a uvolní zelené zrno, které dosud bylo ukryté uvnitř. Tato zrna začali lidé v dávných dobách pražit a následně drtit, aby si připravili chutnou černou kávu.
Jenže pražením, tedy tepelnou úpravou, se zároveň znehodnotí spousta látek, které původní zelená káva obsahuje. Pomocí tepla z kávy odstraníte hlavně kyselinu chlorogenovou a polymerické fenoly. Jak je ale vědecky zjištěno, právě tyto látky mají pozitivní vliv na hubnutí. Právě proto je zelená káva na hubnutí výborným prostředkem. Zapomeňte tedy na černou kávu a vyzkoušejte přípravky ze zelené kávy. Zelená káva je dostupná za skvělé ceny, a navíc jde zcela o přírodní produkt. Neobsahuje tedy žádné umělé látky, které by byly škodlivé pro organismus.
Zdroj antioxidantů
Je jednoznačně prokázáno, že právě kyselina chlorogenová má efekt na redukci hmotnosti a pokud dodržíte vhodné dávkování, pak účinně reguluje chuť na sladké. Kyselina totiž na sebe naváže cukr, který se potom nezpracovává tak rychle, jako jindy.
Podobně kladný vliv mají také polymerické fenoly. Obsahují antioxidanty, které jsou účinnou zbraní lidského těla proti volným radikálům, pomáhají v boji proti rakovině.
Zelené potraviny jsou celkově zdraví velmi prospěšné vzhledem k opravdu vysokému obsahu antioxidantů.
Pozor na dávkování
Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že i zelená káva obsahuje kofein. Proto její nadměrné užívání není dobré. Vyvarujte se například současného braní tablet zelené kávy a pití většího množství kávy. V takovém případě by mohlo dojít ve vašem těle k nadměrným dávkám. Ty potom metabolismus cukrů naopak nabourávají, místo aby mu pomáhaly.
Příprava zelené kávy jako nápoje u nás ale nemá velkou tradici. Přitom je velmi jednoduchá. Dvě kávové lžičky mleté zelené kávy zalijete vroucí vodou. Optimální dávka je třikrát denně šálek. Nedoporučuje se ale zelenou kávu dochucovat mlékem, cukrem či smetanou, protože tyto látky zabraňují vstřebávání zdraví prospěšných látek z kávy do lidského těla. Vhodná je ale například zelená káva se zázvorem, který pomáhá díky uvolňování tepla rozhýbat metabolismus. Hubnoucí efekt se potom násobí.
Jaké jsou výhody zelené kávy:
- Pomáhá při redukci podkožního tuku
- Redukuje i vnitřní tuk kolem orgánů
- Antioxidanty v ní obsažené zlepšují stav srdce, cév, slinivky břišní, jater a ledvin
- Omezuje vznik cukrovky, případně mírní její průběh
- Má pozitivní vliv na žlučové kameny
- Kladně ovlivňuje také tvorbu celulitidy
- Zpomaluje metabolismus cukrů, proto je lidské tělo nezpracovává tak rychle, nedojde k jejich okamžitému uvolnění do krve
Co od zelené kávy můžete očekávat?
Díky úpravě metabolismu a vázání cukru na kyselinu nebudete při konzumaci zelené kávy trpět hladem. Zásluhou obsahu kofeinu budete mít také více energie. Zároveň dojde ke zlepšení vašeho zdravotního stavu (srdce, cévy) a redukci hmotnosti, a to především z dlouhodobého pohledu při stabilním užívání kávy v doporučeném dávkování.
Rozhodně nezhubnete o 14 kg za měsíc, jak tvrdí některé přípravky na bázi zelené kávy. Hubnutí je v tomto případě dlouhodobé cca do 4 kg měsíčně, optimistické studie uvádějí, že může dojít k cca 15-30% úbytku tukové tkáně.
Vždy ale pamatujte na to, že káva je diuretikum a odvodňuje lidské tělo. Proto je při pití zelené kávy nebo konzumaci zelené kávy ve formě tabletek vždy nutné dodržovat pitný režim, který činí minimálně 2,5 litru vody denně.